Бројке које је данас објавио генерални инспектор америчке администрације за мала предузећа много су веће од претходних пројекција канцеларије.

Из администрације наглашавају колико су програми заштите плата и зајма у случају економских повреда изазваних корона вирусом били рањиви на преваранте, посебно у раним фазама пандемије.

У извештају генералног инспектора наводи се да је "најмање 17 одсто свих средстава за ЦОВИД-ЕИДЛ и ЈПП исплаћено потенцијално лажним актерима".

Фото: Профимедиа

 

 

Процена преваре за програм зајма у случају економских повреда у случају ЦОВИД-19 је више од 136 милијарди долара, што представља 33 одсто укупног новца потрошеног на тај програм, наводи се у извештају. У коментарима приложеним извештају, високи званичник СБА оспорио је нове бројке.

Вршилац дужности сарадника администратора СБА за приступ капиталу Бејли ДеВрис рекао је да приступ генералног инспектора "садржи озбиљне недостатке".

 

 

Он наводи да због тога генерални инспектор значајно прецењује превару и ненамерно обмањује јавност да верује да посао који је урађен имао значајан утицај на заштиту од преваре.

Асошијетед прес је 13. јуна известио да су преваранти потенцијално украли око 280 милијарди долара хитне помоћи док је још 123 милијарде долара потрошено је погрешно.

Фото: В. Данилов

 

 

Највећи део потенцијалних губитака је из два програма СБА, а други из обезбеђених бенефиција за незапослене раднике који су изненада остали без посла услед економских преокрета изазваних пандемијом.

Генерални инспектор СБА, Ханибал Вер саопштио је данас да извештај користи истражне случајеве, претходно извештавање (генералног инспектора) и најсавременију анализу података како би се идентификовале вишеструке шеме преваре.

Портпарол СБА саопштио је данас да је "од виталног значаја да се разјасни да се 86 одсто вероватних превара у програмима ЈПП и ЦОВИД-ЕИДЛ догодило у првих девет месеци тих програма.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: