Неке особе приступају тим сликама плаћањем претплате на популарним платформама за дељење садржаја попут Патреона.

Из Патреона, међутим, наводе да имају нулту толеранцију према таквим садржајима на својој платформи.

Савет националних полицијских шефова рекао је да је "нечувено" да неке платформе остварују "огроман профит", али не преузимају "моралну одговорност". 

Владин штаб за комуникације, владина обавештајна, безбедносна и сајбер агенција, одговорила је на извештај, рекавши да починиоци сексуалног злостављања деце усвајају све технологије, а неки верују да будуц́ност материјала за сексуално злостављање деце лежи у садржају генерисаном вештачком интелигенцијом.

Креатори и дистрибутери таквих садржаја користе АИ софтвер Назван Стејбл дифјушон, који је првобитно био намијењен генерисању слика за уметност или графички дизајн.

Фото: Н. Фифић, Профимедиа

 

Софтвер омогућује корисницима да речима, односно кратким текстом, опишу какву слику желе, а затим је програм направи на основу тог описа.

ББЦ је, међутим, открио да се тај софтвер користи и за стварање реалистичних слика полне злоупотребе деце, укључујући и силовање беба и малишана.

Тимови британске полиције за истраживање злостављања деце на мрежи већ се сусрећу са таквим садржајем.

Слике злостављања деле се у три корака: педофили генеришу слику АИ софтвером, затим је промовишу на платформама попут јапанске платформе за дељење фотографија Пиxив, а такви линкови воде на плаћене платформе за дељење садржаја као што је Патреон.

С обзиром да се страница Пиxив налази у Јапану, где дељење сексуалних цртежа и илустрација деце није противзаконито, креатори користе платформу за промовисање свог рада путем група и хештегова који индексирају теме користећи кључне речи.

Портопарол Пиxива изјавио је да ова компанија придаје велики значај решавању овог проблема, а претходно су изјавили да су забранили све фотореалистичне приказе сексуалног садржаја који укључује малолетнике.

Фото: Д. Миловановић, Профимедиа

 

Многи налози на Пиxиву укључују линкове који усмеравају људе на америчку платформу Патреон.

Патреон вреди око четири милијарде долара и тврди да има више од 250.000 корисника, већином легитимних налога познатих особа, новинара и писаца.

Фанови могу подржати креаторе тако што плаћају месечну претплату како би приступили садржају као што су блогови, подкасти, видеи, слике...

Међутим ББЦ-јева истрага открила је Патреон налоге који нуде на продају АИ генерисане, фотореалистичне узнемирујуће фотографије деце, са различитим ценама зависно од врсте траженог материјала.

Један је на свом профилу написао да продаје фотореалистичне слике послушних девојчица, а други је за 8.30 долара нудио "ексклузивну нецензурисану уметност".

БОНУС ВИДЕО:

АКЦИЈА МУП-А: Хапшење шесторице осумњичених због организације проституције

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".