Neke osobe pristupaju tim slikama plaćanjem pretplate na popularnim platformama za deljenje sadržaja poput Patreona.

Iz Patreona, međutim, navode da imaju nultu toleranciju prema takvim sadržajima na svojoj platformi.

Savet nacionalnih policijskih šefova rekao je da je "nečuveno" da neke platforme ostvaruju "ogroman profit", ali ne preuzimaju "moralnu odgovornost". 

Vladin štab za komunikacije, vladina obaveštajna, bezbednosna i sajber agencija, odgovorila je na izveštaj, rekavši da počinioci seksualnog zlostavljanja dece usvajaju sve tehnologije, a neki veruju da budućnost materijala za seksualno zlostavljanje dece leži u sadržaju generisanom veštačkom inteligencijom.

Kreatori i distributeri takvih sadržaja koriste AI softver Nazvan Stejbl difjušon, koji je prvobitno bio namijenjen generisanju slika za umetnost ili grafički dizajn.

Foto: N. Fifić, Profimedia

 

Softver omogućuje korisnicima da rečima, odnosno kratkim tekstom, opišu kakvu sliku žele, a zatim je program napravi na osnovu tog opisa.

BBC je, međutim, otkrio da se taj softver koristi i za stvaranje realističnih slika polne zloupotrebe dece, uključujući i silovanje beba i mališana.

Timovi britanske policije za istraživanje zlostavljanja dece na mreži već se susreću sa takvim sadržajem.

Slike zlostavljanja dele se u tri koraka: pedofili generišu sliku AI softverom, zatim je promovišu na platformama poput japanske platforme za deljenje fotografija Pixiv, a takvi linkovi vode na plaćene platforme za deljenje sadržaja kao što je Patreon.

S obzirom da se stranica Pixiv nalazi u Japanu, gde deljenje seksualnih crteža i ilustracija dece nije protivzakonito, kreatori koriste platformu za promovisanje svog rada putem grupa i heštegova koji indeksiraju teme koristeći ključne reči.

Portoparol Pixiva izjavio je da ova kompanija pridaje veliki značaj rešavanju ovog problema, a prethodno su izjavili da su zabranili sve fotorealistične prikaze seksualnog sadržaja koji uključuje maloletnike.

Foto: D. Milovanović, Profimedia

 

Mnogi nalozi na Pixivu uključuju linkove koji usmeravaju ljude na američku platformu Patreon.

Patreon vredi oko četiri milijarde dolara i tvrdi da ima više od 250.000 korisnika, većinom legitimnih naloga poznatih osoba, novinara i pisaca.

Fanovi mogu podržati kreatore tako što plaćaju mesečnu pretplatu kako bi pristupili sadržaju kao što su blogovi, podkasti, videi, slike...

Međutim BBC-jeva istraga otkrila je Patreon naloge koji nude na prodaju AI generisane, fotorealistične uznemirujuće fotografije dece, sa različitim cenama zavisno od vrste traženog materijala.

Jedan je na svom profilu napisao da prodaje fotorealistične slike poslušnih devojčica, a drugi je za 8.30 dolara nudio "ekskluzivnu necenzurisanu umetnost".

BONUS VIDEO:

AKCIJA MUP-A: Hapšenje šestorice osumnjičenih zbog organizacije prostitucije

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".