Тренутно је у Холивуду апсолутни хит нова верзија једне од најпопуларнијих дијета свих времена. У питању је Аткинсова дијета, али са нешто измењеним режимом исхране.


Овако изгледа јеловник:

Режим исхране који је својевремено осмислио др Роберт Аткинс сада је фокусиран на избацивање сухомеснатих производа из исхране. Тако тело постаје машина за топљење и сагоревање масти.

Нова Аткинсонова дијета састоји се из 3 фазе.

У првој фази ограничава се унос угљених хидрата на свега 20 грама дневно. Дужина ове фазе је 2 недеље, а међу дозвољеним намирницама су све врсте меса, морски плодови, свеже зелено лиснато поврће, јаја, све врсте масноћа и пуномасни млечни производи.

У фази два долази до постепеног увођења угљених хидрата, нарочито кроз поврће и мале количине бобичастог воћа. Тад је дозвољено укључити у исхрану и сухомеснате производе.

У првобитној верзији Аткинсове дијете сухомеснати производи били су дозвољени и у првој фази. Сада се, међутим, дошло до закључка да они могу да успоре процес топљења масти на самом почетку измењеног режима исхране.

У трећој фази уноси се оптимална количина угљених хидрата - од 60 до 100 грама дневно, у зависности од конституције, која служи за одржавање постигнуте килаже. Особама које су држале ову дијету саветује се да и након постизања жељене тежине наставе с ограниченим уносом угљених хидрата, што је заправо неформална четврта фаза дијете.

Током прве фазе, особе које су на Аткинсовој дијети губе доста килограма, јер им је исхрана базирана на протеинима. Међутим, у наредним фазама неопходно је и вежбање.

Фото: Јутјуб принтскрин/ЈелаЈелена Петровић

 

 

Kоје намирнице су дозвољене?

Месо - јунетина, овчетина, пилетина, пачетина, гушчје месо, сланина

Риба - масна и морска риба, пастрмка, лосос, сардине

Јаја

Спанаћ, броколи, кељ, шпаргла, зелена салата, рукола, краставац, целер , влашац, печурке и паприка

Бадеми, лешници, ораси, и семенке сунцокрета

Маслиново уље, кокосово уље и ује авокада

Биљни зачини


Правила:

Правила Аткинсове дијете су веома једноставна - све док јеловник већински базирате на протеинима, уз коришћење здравих уља, као и поврћа, коштуњавог воћа и семенки, килограми ће се топити.

Оно на шта, међутим, лекари константно упозоравају јесте да овај режим исхране не би требало да упражњавају сви који желе да изгубе вишак килограма. Једна од нуспојава Аткинсове дијете је затвор, а уколико је храна превише посољена може да дође и до наглог скока крвног притиска.

(Стил)