"На првом је месту због своје густе длаке Цхоw Цхоw“ каже Кет и напомиње да та раса има чак 17 пута већу вероватноћу да ће доживети инфаркт због врућине од других паса, што није изненађујуће када се у обзир узме његова благо равна њушка и дебели ‘капут’. Осим њега, објаснила је за Тхе Сун, у опасности су и пси с равним њушкама попут булдога и мопса, јер им је отежано дисање.

„На другом, трећем и четвртом месту су енглески булдог и француски булдог и бордошка дога“, каже ветеринарка, истичући и да смо одувек знали да су пасмине с равном њушкицом знатно рањивије по врућинама и да се о њима треба посебно бринути.

Следећи на овој лис„На другом, трећем и четвртом месту су енглески булдог и француски булдог и бордошка дога“,ти су хртови, због велике мишићне масе, као и кавалирски шпанијел краља Чарлса, због чињенице да су склони гојазности. „На петом месту је хрт, највише због тога што им велику мишићну масу у односу на величину тела, а то значи да им температура лети може јако порасти, нарочито током врућих дана“ објаснила је.

Фото: Профимедиа

 

“Следе спрингер шпанијел и златни ретривер, обоје познати по томе што ће радо ‘лудовати’ и трчати без обзира на временске услове, а обе расе имају врло дебеле ‘капуте’, ако их не ошишамо наравно“, закључила је Кет и свим власницима поручила да лети добро пазе на своје љубимце, без обзира које су расе. „За ове је расе недавно истраживање показало да су посебно осетљиве на врућину, али сви су пси с дебљом длаком осетљиви на јако топло време“ подсетила је, а преноси Вечерњи лист.

Њена је листа на платформи погледана скоро 700.000 пута и добила је више од 81.100 лајкова, а љубитељи паса су у коментарима поделили своје реакције. “Наравно да су мопси на овој листи, мој јадни мопс не може да дише ни на минус 7° Ц, а на плус 30° Ц је полумртав…”, написао је један корисник. „Виђам људе како шетају Цхоw Цхоwа када је напољу преко 30° Ц и увек помислим како ми то изгледа окрутно и да се пас сигурно мучи“, коментарисао је други.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".