Грљење, наиме, може да буде веома стресно за пса, чак може довести до агресије и могућег уједа. Како је нагласио Корен, пси на другачији начин доживљавају физички контакт и колико год да их волимо и називамо својим бебама, они су ипак животиње.

Стрес за животињу

Како је објаснио Корен, већина људи сматра да је загрљај начин да се псу покаже љубав и да људи не схватају да штенци нису исто што и дете које вапи за додиром и загрљајима.

- Псу су техничлки гледано веома површне животиње. Рођени су за трчање, воле да их помазите, обожавају да се играју с власником, али не и да их гњавите и узимате у загрљај. Такво понашање доводи до подизања стреса код животиње која ће или покушати да побегне или ће, сасвим природно, искористити зубе да се ослободи непријатне ситуације, односно људског загрљаја - објаснио је он.

Фото: Профимедиа

 

Грлити пса је потпуно неприродно за њега и доводи до повећања стреса и анкциозности код кућног љубимца.

- Кад пас искези зубе, окрене главу од вас или чак и делимично затвори очи, он вам ставља до знања да се не осећа добро и да је под стресом. На анкциозност указују и спуштене и зализане уши, лизање усана, зевање или подизање једне шапе - додао је Корен.

Према речима стручњака, посебну пажњу треба обратити на понашање деце која не умеју да контролишу своје емоције и јачину загрљаја. Објасните свом малишану зашто не треба да грли пса колико год да га воли.

- Кад дете стегне пса у загрљај он се осећа заробљеним и покушаће на све начине да се ослободи. Погледајте како се понашају пси једни према другима. Они се не грле! Дакле, кад загрлите свог пса он најчешће не разуме шта желите, осећа се као да је ухваћен у замку и инстинктивно жели да се ослободи - казао је он.

Фото: Профимедиа

 

Ако током грљења пса још и приљубите лице уз његову њушку он то може доживети као чин агресије или претње, због чега и долази до незгода.

- Морате да схватите да пас није ваше дете, колико год да га волите. Не можете се понашати према њему као према људској беби, јер он то није. Пас је животиња и тако га третирајте, а пронађите суптилније и за пса прихватљивије начине да му покажђете колико га волите - поручио је Корен.

(Kurir)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".