Bazalni metabolizam počinje da se smanjuje nakon 40, nivoi estrogena opadaju i vaskularna elastičnost se smanjuje. Sve ovo otežava gubitak težine i povećava rizik od raznih bolesti. Ali malim promenama u svakodnevnoj ishrani možete održati svoje telo zdravim i punim energije.

Avokado

Ovo voće, sa karakterističnim neutralnim puterastim ukusom, spada u kategoriju superhrane jer sadrži mnoštvo hranljivih materija koje podstiču dobro zdravlje. 100 grama avokada obezbeđuje 160 kalorija, 9 grama ugljenih hidrata, 7 grama vlakana, 2 grama proteina i 15 grama mononezasićenih masnih kiselina. Doprinosi nesmetanom funkcionisanju digestivnog sistema, smanjenju krvnog pritiska, smanjenju ukupnog holesterola, uz povećanje osećaja sitosti, čime se ograničava potreba za jelom nekoliko sati nakon toga.

Foto: profimedia

 

 

Pasulj

Pasulj je veoma hranljiva namirnica i to se ogleda u činjenici da se nalazi u osnovi mediteranske piramide, odnosno spada među namirnice koje treba često konzumirati. Važan je izvor proteina, vitamina i dijetalnih vlakana. Takođe je bogat antioksidansima, mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, kalijum, kao i slobodnim nezasićenim masnim kiselinama. 

Foto: Printskrin/Jutjub/Moja mala kuhinja/ATA images

 

 

Kinoa

Cela zrna, kao što je kinoa, obezbeđuju esencijalne vitamine, minerale i vlakna, koja pomažu u regulisanju digestivnog sistema i održavaju osećaj sitosti duže tokom dana. Kinoa ima više proteina od drugih žitarica i kompletan je protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje su telu potrebne. 

(Ženski Magazin)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".