- С обзиром да имамо велики број инфицираних, можемо очекивати да ће се овај сој у скорије време регистровати код нас, рекла је проф. Кнежевић.

Делта плус сој корона вируса до сада је потврђен у више од 40 земаља. Приближио се нашој земљи, пре неколико дана је стигао и у Хрватску.

Иако вирус не зна за границе, делта плус сој корона вируса још није регистрован у нашој земљи.

Проф. Александра Кнежевић са Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду рекла је да анализа 30 узорака из последње две недеље није доказала присуство делата плус соја већ је потврдила потпуну доминацију делта соја.

- На основу епидемиолошких података нисмо имали ни сумњу да се можда ради о присуству делта плус соја код неких пацијената - рекла је она.

Кнежевићева каже да се у све већем броју земаља региструје присуство делта плус соја вируса.

- С обзиром да имамо велики број инфицираних, можемо очекивати да ће се овај сој у скорије време регистровати код нас - указала је проф. Кнежевић.

Шта се зна о делта плус соју

Говорећи о досадашњим информацијама о том соју, Кнежевићева каже да је идентификован у јуну 2021. године у Индији и од тада се прати.

У последње време долази до повећане учесталости тог соја, подаци показују да можда постоји повећани проценат ширења делта плус соја у односу на делта сој.

Каже да је непознаница да ли делта плус сој доприноси тежој клиничкој слици, да ли има утицаја на терапију као и на ефикасност вакцинације.

- Претпоставља се да вакцине штите на исти начин као код делта соја - рекла је Кнежевићева.

Колико ће вирус мутирати

- Изучавајући вирусе оно што знамо је да док год постоји циркулација вируса у популацији он ће наставити да мутира. Из тих разлога од изузетне важности је вакцинација, да се што већи бој људи вакцинише, чим има мање оболевања доћи ће до мањег мутирања вируса - истакла је Кнежевићева.

О леку "ивермектин"

Институт се огласио о ивермектину. Према њеним речима, став Катедре за микробиологију је идентичан ставу Института за микорбиологију и имунологију.

- Веома је важно да грађани знају да лек није регистрован за примену на људе, није потврђено да утиче на лечење, превенцију ковид болести, а такође је важно да знају да примена лека има велике токсичне ефекте, тако да га не узимају - закључила је Кнежевићева.

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".