Инстаграм профил Подгорички времеплов објавио је неколико фотографија из Бигова на којима се види манта која је наводно "уловљена мрежом" на више од 100 метара дубине.

Манта је иначе врста великих ража која може да досегне и седам метара у ширину, а због специфичног облика зову је и "морски ђаво".

- Манта је једна од највећих риба које живе у океанима. Због необичног распореда прсних пераја, које формирају својеврсне рогове на глави, манти је приписан назив "морска ђавоља риба". Али немају ништа "ђаволско" у свом начину живота и понашању. Манте су мирна и смирена бића, хране се планктоном, цедећи га из воде. Риба манта позната је по својој способности да скаче високо из воде (на висину од један и по метар). Кад крупна јединка након скока падне у воду, чује се звук сличан грмљавини, који се чује неколико километара у близини - наведено је уз фотографију.

Рибари су међутим уместо похвала и честитки наишли на осуду јавности због фотографисања са мртвом ражом.

Манте су још од 2011. године строго заштићене у међународним водама као "рањива врста са повећаним ризиком од изумирања" и многе земље забрањују лов на њих.

(Независне)

БОНУС ВИДЕО: