Према Упутству Министарства просвете које је намењено учесницима завршног испита, ученици већ у осам сати треба да буду у школи. Обавезно треба да понесу ђачку књижицу и идентификациону налепницу (Образац 41). У учионицу где полажу завршни испит могу да унесу воду и неопходан прибор (хемијску оловку, графитну оловку, шестар, троугао, лењир). Забрањена је употреба мобилних телефона, калкулатора. Све то морају да оставе у торби испред учионице.

Ђаци су јуче полагали тест из српског (матерњег) језика, док им сутра предстоји тест из предмета по избору од пет понуђених - историја, географија, физика, хемија, биологија. Највише ученика одлучило се да полаже биологију (38 одсто), следи географија (29 одсто), историја (16 одсто), хемија (9 одсто) и на крају физика (8 одсто).

У недељу, 25. јуна до 8 сати биће објављени прелиминарни резултати завршног испита, а ђаци их могу погледати у матичној школи или преко портала Моја средња школа. За приговоре ученика на прелиминарне резултате резервисани су 25. и 26. јун. Електронским путем се приговори могу послати 25. јуна, а дан касније могу се предати у матичној школи.

Коначни резултати мале матуре биће објављени 28. јуна, а 29. и 30. јуна попуњавају се листе жеља (електронски или непосредно у школи). У коју школу су распоређени ученици ће бити обавештени 3. јула, када ће бити објављени коначни резултати расподеле по школама. Ђаци који не успеју да дођу до места у средњој школи, имаће шансу у другом кругу, који почиње одмах по објављивању распореда ученика у првом кругу, док ће трећи уписни круг бити 24. и 25. августа.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".