Условна зелена стрелица није исто што и зелено светло, она у буквалном смислу значи да возач може да скрене, под условом да никог не угрожава. Када се упали условна стрелица, у исто време је зелено светло за пешаке на пешачком прелазу који се налази одмах испред возила које би желело да скрене на основу те стрелице. Такође, у исто време је упаљено и зелено светло за возаче на путу, на који возач са стрелицом жели да се укључи.

Возачи који ова правила не поштују, не раде то из незнања, углавном је то последица немара.

Најчешће три грешке

Прва грешка је пролазак кроз угашено условно зелено. То што условно светло постоји, не значи да је оно увек укључено када се упали црвено светло. Пролазак на условно које није укључено је пролазак на црвено и тако се и кажњава - 15.000 до 30.000 динара, 6 казнених поена, најмање 3 месеца забране управљања ( и још 2 месеца више ако је у возилу било дете млађе од 12 година).

Друга грешка је занемаривање пешака. Укључена зелена стрелица значи да можете да прођете само ако не угрожавате пролаз учесницима у саобраћају којима сија зелено светло. За пролазак на условно без поштовања предности других учесника прописана је казна - 15.000 до 30.000 динара, 6 казнених поена, најмање 3 месеца забране управљања ( и још 2 месеца ако је у возилу било дете млађе од 12 година).

Трећа грешка је залетање на жуто светло. Типична, а веома опасна грешка, дешава се када возач наилази на семафор на којем се пали жуто светло. Видевши да постоји лампа за условно зелено, он рачуна да ће се она упалити чим се упали црвено, па не успорава. Ово је пролазак на црвено, а ако притом изазовете и судар, казна се додатно увећава и износи - 30.000 до 60.000 динара или затвор до 60 дана, 9 казнених поена, најмање 5 месеци забране управљања.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".