Тог 8. децембра 1980. године један од највећих музичара свих времена Џон Ленон убијен је испред зграде у Њујорку.

Ленона је усмртио обожавалац Марк Дејвид Чепмен који је у њега испалио 4 метка, а иако је хитна помоћ дошла за свега неколико минута, доктори су могли само да констатују смрт.

Фото:Профиемедa

 

Његова удовица Јоко Оно следећег дана је саопштила да неће бити сахране и да ће његово тело бити кремирано, а пепео посут по Централ парку где се данас налази и спомен ове музичке легенде - обележје "Страwберрy Фиеделс" Мемориал".

Ленон је све оставио супрузи и сину.

Џон Ленон је сво своје богатство оставио управо Јоко и њиховом сину, док својој првој жени и сину из тог брака није оставио ништа. Разлог више због кога су концептуалну уметницу Јоко Оно сматрали "најодвратнијом женом свих времена", а тек након његове смрти сазнало се шта му је све радила и како се понашала.

Фото:Профиемедa

 

Није тајна да су управо њу и кривили за распад "Битлса", а како се касније открило, пре него што ће се "случајно" срести у галерији, следила га је где год се појавио. У књизи "Бити Џон Ленон: Немирни живот", аутор Реј Коноли тврди да је Јоко у почетку хтела да Ленон буде спонзор њених уметничких дела и да није прихватала "не" као одговор. Обасипала га је писмима, а како се наводи, сем њега нико њом није био одушевљен.

хттпс://пин.ит/5yW2С6д

Јоко је најпре опседала Пола Мекартнија, али ју је он одбио, па је прешла на Ленона.

Ни Ленонова породица није била одушевљена њоме, а Џонова тетка Мими наводно ју је звала "отровним патуљком". Јоко се није допадала ни остатку бенда, нити су је желели у њиховој близини, на пробама нити у студију док су свирали.

Фото:Профиемедa

 

Јоко је полако заводила Ленона, чак се појавила и са духовним учитељем у Индији где су били Џон, Пол и Џејн Ашер. На крају је он због ње одлучио да остави своју супругу Синтију. Јоко је пре Џона имала два брака. Јоко и Џон су постали и пар и бенд.

хттпс://пин.ит/2РмЦЛУ5

"Она је добила шта је хтела, постала је славна", пише аутор, те додаје да се након тога Џон више није одвајао од ње. Присуствовала је свим снимањима "Битлса", а чак су се исто и облачили. Приговарала му је и да је рокенрол превише агресиван и говорила да јој се не свиђа то што свирају.

Фото:Профиемедa

 

"Постао зависан од хериона због ње"

Наводи се и да је Ленон постао завистан од хероина управо због Јоко, те да је забављање са једним од Битлса био једини начин да се прослави с обзиром да је у то време била слабо позната авангардна уметница.

хттпс://пин.ит/3ВНро6у

Ленон је у почетку узимао амфетамине и пио много алкохола, а након тога се пребацио на марихуану с којом га је упознао Боб Дилан. Након тога је прешао на ЛСД. Битлси су се у то време одлучили за паузу, а Ленон је почео да се занима за продуховљеност.

Међутим, онда је 1972. године у вези почело да нестаје "магије". Ленон се није мирио са тим да га Јоко остави, те је једино решење било да му пронађе љубавницу. Та улога припала је 22-годишњој Меј Панг која је радила за њих и с којом је Џон провео неко време. Заједно су провели 18 месеци у Лос Анђелесу, а Џон је наводно тада био срећнији него икад. Осим кад би га Јоко позвала, а то би се догађало десетак пута дневно.

Фото:Профиемедa

 

Како аутор књиге наводи, Јоко је Ленону била више од жене, и чак га наводно терала да је зове "мајка" што је он радио до све пред смрт. На крају је постала његов менаџер, преузела контролу над свим његовим финансијама и обављала послове уместо њега. Џон се повукао из јавности.

"Јоко га је закључала“, рекао је једном приликом Мик Џегер.

Јоко тврди да јој Ленон и данас недостаје, као и синовима. Она се и даље бави уметношћу и редовно наступа на уметничким бијеналима.

(Kurir.rs)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".