Камен у бубрегу дугачак 13,372 центиметра и тежак 801 грам је оборио два светска рекорда када су га пацијенту 1. јуна уклонили лекари војске Шри Ланке. Раније су рекорди за дужину били 13 центиметара, постављен у Индији 2004. године, и 620 грама за тежину, постављен у Пакистану 2008. године, према Гинисовој књизи рекорда.

Из Гинисове књиге рекорда потврдили су да су оба рекорда оборена у Шри Ланки, који је уклоњен у војној болници у Коломбу.

Камење у бубрезима се састоје од чврстих комада материјала који се кристалишу у бубрезима, уретерима или бешици услед генетских фактора али и и фактора из животне средине.

 

 

Они су релативно честа појава, погађају око 10 одсто људи у неком тренутку њиховог живота, а неке студије показују да су заправо још чешћи. Студија из 2018. године показала је да се учесталост камена у бубрегу повећава и међу мушкарцима и женама у Сједињеним Државама.

Овај проблем се може превенирати довољном хидратацијом и смањењем уноса натријума. Према клиници „Мајо", пијење два до три литра воде дневно може помоћи у уклањању каменчића – мањих од три милиметра у пречнику јер то помаже чишћењу уринарног система.

Међутим, процес избацивања каменчића је јако болан. Камење пречника изнад три милиметра често захтева опсежније лечење, као што је операција за њихово уклањање. Такви третмани укључују коришћење звучних таласа за разбијање камења или операцију кроз мали рез у доњем делу леђа.

Да би потврдили дијагнозу камена у бубрегу, лекари могу користити технике снимања као што су ултразвук или компјутерска томографија (ЦТ). Повећање укупне употребе ЦТ скенирања у последњих 30 година може бити делимично одговорно за повећану стопу дијагноза камена у бубрегу, кажу стручњаци.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

СТИЖЕ ЕЛЕКТРИЧНИ "МОСКВИЧ": Почела производња на траци некадашње фабрике Реноа у Москви

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".