Цариници у околини Бјеловара казнили су возача комбија од раније познатог полицији са 12.000 евра. Платио је невероватну казну због покушаја преваре са горивом.

Цариници су 8. јуна на подручју Бјеловара у оквиру појачаног надзора зауставили комби возило марке Фиат Дуцато хрватских регистарских ознака. Комбијем је управљао возач који је одраније познат полицији.

Када су погледали у товарни простор возила, пронашли су 12 ПВЦ контејнера напуњених са укупно 340 литара плавог дизела. Човек је гориво набавио на незаконит начин, а није ни уписан као корисник права на потрошњу плавог дизела у пољопривредне сврхе.

Цариници га надмудрили

Даљим прегледом теретног возила, царински службеници су утврдили да је возач комбија извршио преправке тако што је одвојио стандардни резервоар за гориво од пумпе за гориво и уместо тога у возило уградио канистер који је цревима био повезан са пумпом мотора. Тако је омогућено да се гориво из канистера користи као гориво за возила. Испитивањем узорка горива из те канистере утврђено је да се плави дизел користи као погонско гориво за потребе пољопривреде, рибарства и аквакултуре.

Због тежег кршења одредби Закона о акцизама и бројних прекршаја, мушкарцу ће бити изречен прекршајни налог и новчана казна у укупном износу од 12.000 евра. Надлежној царинарници биће поднет захтев за наплату акцизе у износу од 144,73 евра.

Од извршиоца је одузет пронађени плави дизел, а одузето је и теретно возило у које је уграђена нестандардна цистерна за гориво и коришћена у сврху злоупотребе плавог дизела и избегавања надзора над наменским коришћењем плавог дизела.

БОНУС ВИДЕО: