Вредност дроге која је требала даље бити камионским путем транспортована у земље Европске уније, процењује се на 20 милиона евра. Да је успела да дође до крајњих корисника, јер се том приликом уједно и повећава њена маса, тежина би им се упетостручила па самим тим и финална зарада која би досегла енормне износе.

Наиме, прве важне кораке у откривању те велике количине кокаина пристиглог из земаља јужне Америке дали су пси – царинска њушка Дакс, а потом и Кастро, његов четвороножни колега из ПУ приморско-горанске.

Управо они су, радећи свој посао њушкања контејнера пристиглих на терминал у луку Ријека у марту, дали до знања цариницима и полицајцима да први од пет сумњивих контејнера садржи нешто за што је утрениран да детектује.

Начелник ПНУСКОК-а Марио Ковач и помоћник управника за Сектор мобилне јединице Царинске управе Предраг Јуратовац нису скривали задовољство одрађеним послом.

Фото: Профимедиа

 

- Током фебруара, марта, априла и маја ове године, Царинска управа је у сарадњи с полицијом спровела редовне активности у циљу сузбијања кријумчарења дроге, а нагласак је био на промет контејнера у ријечкој луци. Прегледали смо пет конкретних прегледа уз употребу службеног пса и с конкретним техничким средствима. Велики допринос је дао управо службени пас који је прегледом контејнера показао интерес на одређеним деловима контејнера. Потом су царински службеници на месту које је означио пас, уклонили металну облогу и уочили садржај који ту не би требало да се налази, а који је био сличан пакетима који се користе приликом кријумчарења дрога. Обавестили смо надлежно државно тужилаштво. Али ово није крај. И даље се спроводе циљане извидне радње у смеру даљњих истражних радњи – казао је Јуратовац.

Први човек ПУ приморско-горанске Хари Брнад подсећа да је његова полицијска управа последњих годину дана запленила близу 900 килограма кокаина укључујући задњу заплену.

- То је кокаин високе чистоће, а зависно од пошиљке можемо рећи да квалитет односно чистоћа варира између 80 и 90 посто. Заплењених 745 килограма вреди око 20 милиона евра, а кад крене у уличну продају дрога се касније меша и маса се повећава пет пута. Замислите колика је то количина дроге и колики је ово ударац криминалним групама који смо им нанели – открио је начелник ријечке полиције Брнад.

Напомиње и да лука Ријека није ништа посебна што се заплена тиче нити је Хрватска у том делу специфично посебна јер се у последње три године бележи пораст заплена по целом Медитерану.

- Али и на тржишту се бележи повећање производње кокаина. Хрватска није прва лука уласка дроге у Европу него су то друге земље попут Малте. Како расте производња тако расте и пласман. Наша порука свим кријумчарима је јасна – нећете то радити овде – закључио је Брнад.

Челни људи полиције и царине нису открили одакле су стигле пошиљке у којима је заплењен кокаин. Кажу, међутим, да "пошиљке стижу из различитих држава, углавном из северне Америке јер су Колумбија, Боливија и Перу највећи произвођачи дроге која се кријумчари потом у све значајније луке".

- Ове пошиљке нису дошле из једне луке, а по Европи увек буде једна или више тачки претовара. Криминалне групе кокаин ваде тамо где процене где им је најсигурније – рекли су на крају.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО:

Снимак филмске акције полиције у Нишу - дрогу држали у цегерима, пуна кућа марихуане

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".