Поретпоставља се да мрква има велики значај како за наше здравље тако и за лепоту.

Осим у прехрани, мрква има важно место и у летној нези: антиоксидансима и витаминима превенира боре, бета каротеном чува кожу од негативног утецаја УВ зрака те поспешује постизање брончаног тена на здрав начин.

Сви нутриционисти ће бити сагласни с тврдњом да је мрква веома здрава. Богата је витаминима А, Ц, К и Б8, као и фолатом, калијумом, жељезом, бакром и манганом. Међутим, већина благотворних својстава мркве потиче од њеног богатства бета каротеном и влакнима. Свежа мрква се може наћи током целе године, није скупа, а можете је јести у сировом стању или као додатак јелима.

Поправља вид

Најважнији утицај коју мрква има на наше здравље је то што позитивно утиче на вид. Ово поврће обилује витамином А, који има директан утицај на наш вид. Поред тога, бета каротен у мркви штити од макуларне дегенарције, глаукома и катаракте.

Штити вас од рака

Још једна веома важна здравствена благодет мркве је превентива канцера. За то су заслужне антиоксидативне моћи каротеноида које спречавају развој слободних радикала у телу. Поред тога, мрква јача имунитет и отпорност на многе болести. Ово поврће садржи и полиацетилене и друге компоненте који успоравају развој канцера. Редовно конзумирање мркве смањује ризик од рака плућа, дебелог црева и простате.

Фото: Профимедиа

 

Спречава развој кардиоваскуларних обољења

Мрква се нарочито препоручује особама које имају повишен крвни притисак и пате од срчаних обољења. Оне садрже бета-каротен, алфа-каротен и лутеин, који су антиоксиданси који регулишу ниво холестерола и смањују ризик од срчаних обољења.

Утиче позитивно на ваше орално здравље

Мрква је одлична за орално здравље. Док грицкате ово хрскаво поврће, скидате остатке хране са зуба и негујете десни. Поред тога, мрква подстиче лучење пљувачке која враћа ниво киселости у равнотежу и спречава појаву каријеса. Ово поврће је такође богато витамином Ц који делује позитивно на здравље зуба и десни.

Штити здравље јетре

Ово укусно поврће може заштитит вашу јетру од токсина. Висок ниво витамина А у мркви игра важну улогу у избацивању отрова из организма. Поред тога, мрква смањује масне наслаге у јетри, док влакна помаже у чишћењу јетре. Редовним конзумирањем хрскавог наранџастог поврћа смањује се ризик од хепатитиса, цирозе и холестазе.

Чува кожу

С обзиром на то  да обилује витамином А и другим антиоксидансима, мрква је веома добра за здравље и изглед коже. Ово поврће штити кожу од штетног дејства сунчевих зрака и обнавља оштећено ткиво. Зато у току љета можете пити сок од мркве, а он ће деловати као природна заштита ваше коже. Осим тога, мрква пружа леп тен, спречава појаву акни и уједначава тен.

Можете и сами направити маску од мркве за здраву и блиставу кожу лица. Једноставно помешајте две кашике рендане мркве с мало меда и нанесите на лице и врат. Сачекајте да се осуши, а затим исперите.

Фото: Р. Радетић

 

Побољшава варење

Хрскаво поврће садржи велику количину дијеталних влакана која позитивно утичу на рад органа за варење. Редовним конзумирањем мркве спречићете надутост, затвор и горушицу.

Штити од можданог удара

Судећи према резултатима студије коју су спровели научници с универзитета Харвард, особе које редовно једу мркву имају за чак 68 одсто мањи ризик од можданог удара.

Регулише ниво шећера у крви

Мрква јесте богата шећером, али су ипак здрав избор за особе које болују од дијабетеса. Природни шећер у мркви се лако прерађује. Каротеноиди који се налазе у овом поврћу помажу у регулисању нивоа шећера у крви.

Одлаже појаву знакова старења

Ако желите за задржите младалачки изглед, једите бар једну мркву на дан. Ово поврће је познато по својим анти-агеинг моћима. Наиме, богатство бета-каротеном штити ћелије у организму од оштећења. Такође, с обзиром да је богата витамином Ц, мрква подстиче развој колагена који кожи пружа еластичност и спречава појаву бора.

(Љепота&Здравље)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".