Устајање из кревета, тетурање до кухиње, пристављање кафе, купатило, испијање првог гутљаја кафе – и тек онда заправо многи од нас почну да се буде.

Зашто рано испијање кафе лоше утиче на жене?

Студија објављена у дигиталном издању библиотеке Америчког медицинског националног института показала је да кафа на празан желудац, посебно код жена, лоше делује на здравље.

Због природног биолошког ритма, ниво кортизола у телу највиши је ујутро када се будимо и најнижи увече када идемо да спавамо.

– Испијање кафе рано ујутро, када је ниво кортизола највиши, ремети хормоне у организму и нарушава циркадијални ритам. Кортизол лоше делује на овулацију, хормонални баланс и килограме – објашњава за портал ПуреWоw нутрициониста и лекар Карлин Розенблум.

Фото: Профимедиа

 

 

– Конзумирање кофеина када је ниво кортизола највиши подстиче појачано лучење кортизола. Иако засад није објашњено због чега се ово догађа, верујемо да има везе утицај кафе на одређене витамине и минерале у телу – закључује др Розенблум и упозорава:

– Кортизол је као и сви остали хормони нужан за функционисање организма, али проблем настаје када смо непрестано под стресом и када га тело стално лучи. Ово може да доведе до повећаног нивоа шећера у крви и до инсулинске резистенције.

Осим што ће подстаћи додатно лучење кортизола, кафа на празан желудац може да узрокује пробавне проблеме и повећа ниво желудачне киселине. Ако имате проблема са желуцем, добро је знати да је хладна кафа за 70 % мање кисела од топле.

Фото: Профимедиа

 

 

Када попити прву јутарњу кафу?

Ако устајете око седам сати ујутро, најбоље је попити прву кафу између 9.30 и поднева – када је ниво кортизола природно низак. Наравно, важно је пре тога јести.

С обзиром на киселост кафе, добро је доручковати намирнице богате калцијумом попут бадема, јогурта или чиа семенки које неутралишу киселост, саветује Розенблум. Ако пијете кафу у ово време, добићете потребни подстицај и енергију, преноси ЗивотиСтил.хр.

БОНУСВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".