Света тројица или Духови, се обележава 50. дан после Ускрса и 10. дан после Спасовдана, а сутра Српска православна црква и њени верници обележавају Духовски понедељак.

Духови представљају и рођендан Хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројичин дан, Силазак Светог Духа на апостоле. По значају то је трећи празник, после Ускрса и Божића, и као они, такође се славе три дана.

Фото: СПЦ

 

 

Празновање се наставља целе седмице, не пости се и то је такозвана трапава недеља. Тако је данас Духовски понедељак, а сутра се обележева Духовски уторак.

Народна веровања на овај дан су различита у Србији. Верује се, наиме, да ће оне девојке које се умију водом, у којој је стајало цвеће од којег се плету венчићи, преко целе године имаће чисто и бело лице.

Са друге стране, мушкарци које девојке буду даривале венчићем, према народном веровању у источној Србији, годину ће завршити као младожење.

На други дан Духова нипошто ништа у кући не сме да се обавља од тежих послова, нити са иглом, јер се овакво понашање сматра непоштовањем апостола и светаца и не обраћањем пажње на њихове речи.

Фото: Профимедиа

 

 

У западној Србији, пак, обичај је да се на овај дан укућани сете преминулих у тој години и приреде им симболичну трпезу како би сачували дом од злих сила!

Духовски понедељак је први дан после Духова и у многим европским и осталим земљама се празнује као нерадан дан: у Аустрији, Барбадосу, Белгији, Грчкој, Гибралтару, Данској, Исланду, Кипру, Луксембургу, Мађарској, Немачкој, Норвешкој, Румунији, Француској, Холандији и Швајцарској.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&