На предлог председника Републике, Милорада Додика, Народна скупштина ће на идућој седници 6. јуна разматрати Нацрт закона о очувању културног и историјског наслеђа светог манастира Хиландар, пише Српскаинфо.

Циљ доношења овог закона је испуњавање свих законских и формално правних предуслова, те сталне институционалне подршке и помоћи манастиру Хиландар.

Конкретно, Српска би преко Светог архијерејског синода и преко својих надлежних органа учествовала у организацији прослава, значајних датума, те обављала и друге послове значајне за очување историјског и културног наслеђа манастира Хиландар.

– Доношењем закона створена је могућност да се обезбеди стална, извесна и сигурна финансијска подршка буџетским средствима Републике Српске, па се приступило утврђивању закона о очувању културног и историјског наслеђа манастира Хиландар – пише Додик у образложењу.

Како је прецизирано у Нацрту закона, из буџета Српске био би издвајан новац за обнову, заштиту, ревитализацију и одрживо коришћење објеката непокретног наслеђа манастира Хиландар. Новац ће бити планиран у годишњем буџету Републике Српске, полазећи од усвојених планова радова и извештаја о реализацији радова на обнови, реконструкцији и очувању манастира Хиландар на Светој Гори Атинској.

Такође, та средства могу да буду обезбеђена и из буџета општина и градова, из донација или из других извора, у складу са законом. Предвиђено је оснивање владине комисије за Хиландар.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".