Na predlog predsednika Republike, Milorada Dodika, Narodna skupština će na idućoj sednici 6. juna razmatrati Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa svetog manastira Hilandar, piše Srpskainfo.

Cilj donošenja ovog zakona je ispunjavanje svih zakonskih i formalno pravnih preduslova, te stalne institucionalne podrške i pomoći manastiru Hilandar.

Konkretno, Srpska bi preko Svetog arhijerejskog sinoda i preko svojih nadležnih organa učestvovala u organizaciji proslava, značajnih datuma, te obavljala i druge poslove značajne za očuvanje istorijskog i kulturnog nasleđa manastira Hilandar.

– Donošenjem zakona stvorena je mogućnost da se obezbedi stalna, izvesna i sigurna finansijska podrška budžetskim sredstvima Republike Srpske, pa se pristupilo utvrđivanju zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar – piše Dodik u obrazloženju.

Kako je precizirano u Nacrtu zakona, iz budžeta Srpske bio bi izdvajan novac za obnovu, zaštitu, revitalizaciju i održivo korišćenje objekata nepokretnog nasleđa manastira Hilandar. Novac će biti planiran u godišnjem budžetu Republike Srpske, polazeći od usvojenih planova radova i izveštaja o realizaciji radova na obnovi, rekonstrukciji i očuvanju manastira Hilandar na Svetoj Gori Atinskoj.

Takođe, ta sredstva mogu da budu obezbeđena i iz budžeta opština i gradova, iz donacija ili iz drugih izvora, u skladu sa zakonom. Predviđeno je osnivanje vladine komisije za Hilandar.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".