Пјонгјанг је раније најавио да до 11. јуна планира да лансира сателит за праћење војних активности САД, а сада је саопштио да ће покушати друго лансирање што је пре могуће, преноси ББЦ.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш оштро је осудио лансирање војног сателита Северне Кореје, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.

Он је саопштио да је свако лансирање Пјонгјанга коришћењем технологије балистичких пројектила у супротности са релевантним резолуцијама Савета безбедности, преноси Ројтерс.

Фото: Профимедиа

 

Бела кућа је саопштила да осуђује лансирање у свемир коришћењем технологије балистичких ракета које врши Пјонгјанг и да процењује ситуацију у координацији са савезницима, саопштио је портпарол Савета за националну безбедност Адам Хоџ.

Лансирање севернокорејског сателита завршило се данас неуспехом, слањем бустера и терета у море, известили су државни медији у Пјонгјангу.

Нова ракета за лансирање сателита "Чолима-1" отказала је због нестабилности мотора и система горива, јавила је новинска агенција КЦНА.

Лансирање је изазвало лажну узбуну у Сеулу, главном граду Јужне Кореје, док је у Јапану издато упозорење становницима на југу земље у подручју Окинаве.

У Сеулу је настао хаос и пометња када су се људи пробудили уз звук сирене за ваздушни напад и хитну поруку да се припреме за евакуацију, да би им 20 минута касније било саопштено да је упозорење послато грешком, наводи ББЦ.

Фото: Профимедиа

 

Војска Јужне Кореје саопштила је да се ракета можда распала у ваздуху или се срушила, након што је нестала са радара, и објавила је фотографије олупине пронађене у мору.

Јапански премијер Фумио Кишида изјавио је да је Северна Кореја највероватније испалила балистичку ракету и да влада анализира детаље, а да у овом тренутку нема извештаја о штети.

Фото: Танјуг/АП

 

У уторак је Ри Пјонг Чол, потпредседник Централне војне комисије севернокорејске владајуће партије, најавио план лансирања, рекавши да је то одговор на „непромишљене војне акције“ САД и Јужне Кореје.

БОНУС ВИДЕО:

ЗАШТИТА ОД ДРОНОВА: Руски специјалци чувају небо изнад Санкт Петербурга

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".