Уједно, навели су, биће то знак трајне посвећености САД-а суверенитету, територијаном интегритету и мултиетничком карактеру Босне и Херцеговине, преносе Независне новине.

- Обележавамо трајну везу између САД-а и Босне и Херцеговине. Прелет показује нашу посвећеност изградњи снажних билатералних односа и доказ је заједничких вредности и циљева. Сарадњом и разумевањем градимо пут ка будућности мира, сигурности и просперитета у региону - саопштио је генерал Џејмс Хецер, припадник Ваздушних снага САД-а и командант америчких ваздушних база у Европи, ваздушних снага у Африци и Заједничке ваздушне команде НАТО савеза, подсећа бањалучки дневник.

Бомбардери ће прелетети Сарајево, али ће та два бомбардера моћи да се виде у целој земљи. Осим тога, летелице ће учествовати у заједничком војном догађају у близини Тузле који ће укључивати ангажман Заједничке тактичке ваздушне контроле Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОС БиХ) и Специјалних снага Војске САД-а.

Овај догађај природни је наставак, како су нагласили, напредних билатералних обука на принципу војска војсци.

Бомбардери B-1B стационирани су у британској бази RAF Fairford у склопу последњег циклуса операције Ударна група бомбардера (Bomber Task Force).

Мисије у склопу ове операције омогућавају ваздухопловцима да, како су истакли, континуирано проводе хитне операције широм свијета са циљем одржања глобалне стабилности и сигурности, омогућавајући јединицама да се упознају са операцијама у разним регионима.

Авион B-1B је тешки бомбардер великог домета који може носити највећи конвенционални терет навођених и ненавођених пројектила.

Вишенамјенски B-1B је окосница америчких снага за далекометно деловање. Способан је да у кратком року користи велике количине прецизног и непрецизног наоружања против сваког непријатеља, било гђе у свету, саопштили су из Амбасаде САД-а.

У саопштењу наглашава како прелет може бити отказан због неповољних временских услова.

БОНУС ВИДЕО:

СПРЕМНИ ЗА ЕВАКУАЦИЈУ: Буди се вулкан Попокатепетл

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".