Краљ Еуристеј је имао још само један покушај, због тога је решио да Херкула пошаље у подземлје како би тамо киднаповао пса чувара по имену Кербер. 

Кербер није био обичан пас, већ звер која је чувала улаз у Хад, место на коме према митологији душе свих преминулих били они добри или лоши одлазе.

Према Аполодоровим речима, животиња је била чудна мешавина неколико створења - имао је три псеће главе, змаја у репу и главе змија по целим леђима. Док други извори наводе да је он имао и више глава, па су бројке неретко стизале и 50. 

Његови родитељи су били полужена полузмија Ехидна и чудовиште Тифон са стотину глава змија на својим раменима ког су се и богови са Олимпа плашили. Стога не чуди да је он био опасна звер која је радо пуштала мртве у подземлје али је био стриктан када је излазак напоље био у питању - то није било могуће.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Имајући то у виду, Херкул је пре силаска преузео неке мере предострожности, јер како је и сам знао ово је било путовање са ког се ни један смртник није вратио. Отишао је у Елефсину и тамо потражио свештеника Еумолпа који је започео оно што је познато под именом Елеусинске мистерије. 

То су у ствари били свети верски обреди који су обележавали поклоници култа грчкких богиња - Деметре и Персефоне. Јер су према народном веровању они који су спознали тајне ових мистерија имали среће у другом свету. 

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Потом је Херкул отишао у место које се зове Таенарум и кроз дубоку пећину прошао до Хада. На свом путу је наишао на разна чудовишта, друге хероје и духове, а успео је и да се такмичи у рвању. Када је напокон пронашао господара подземлја питао га је да му преда свог верног чувара, али му је он рекао да може слободно да га поведе на светлост дана са собом ако успе да га савлада само уз помоћ својих мишића. 

У близини једне од пет капија подземлја по имену Ахерон, Херкул је спазио Кербера. Неустрашив како митологија каже да је био, бацио се на њега и обмотао своје руке око све три главе. Али, змај из Керберовог репа је напао старогрчког хероја и кренуо да га гризе. Борба се наставила и одједном пас чувар се покорио.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Тог тренутка, Херкул је кренуо одмах ка краљу Еуристеју и одвео му животињу коју је тражио за последњи задатак. За разлику од других створења са којима се син Зевса сусрео, Кербер је безбедно враћен у Хад где је наставио свој стари посао. 

БОНУС ВИДЕО:

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ, ОВАКО СЕ БЕРЕ АНАНАС: Снимци са познатих поља у Кини

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".