Браћа из Солуна Македонског порекла од малена су били окружени Словенима па научише и језик њихов. Родитељи су им били богати и угледни, а по рођењу световна имена им беху Константин (Ћирило) и Михаил (Методије).

Отац им је био византијски заповедник, а са мајчине стране су додатно били блиски Словенима јер она беше тог порекла. Отац им рано премину, а Михаил поста управник једне Архонтије у Македонији, док Константин поста библиотекар Аја Софије у Цариграду.

Због блискости са Словенима, они бејаху изабрани да као "словенски апостоли" прошире хришћанство међ' незнабошце. Како би у томе успели, направише писмо Словена - глагољицу и почеше да покрштавају народ. Деловали су у Панонији и Моравији, а чак и у Русију.

Фото: Википедија

 

Ћирило се разболео у Риму, а тамо је и умро, међутим, брат његов Методије настави да шири веру Христову по Бугарској, Македонији, Рашкој и Далмацији. Два брата поставише темеље словенске писмености, а њихови ученици-наследници Климент и Наум саставише ћирилицу.

Молитва

Јако апостолом јединоправнији и словенских стран учитељије, Кириле и Методије богомудрији, владику всјех молите, всја јазики словенскаја утвердити в православији и јединомислији, уморити мир и спасти души нашја.

Веровања и обичаји

Према народном веровању на сутрашњи дан не ваља прати веш, усисавати по кући, нити радити било какве тешке послове.

Деца би требало да читају књиге, како би добро учили током целе године. Такође, и студенти.