Представљен у среду, 3Д скенирање је резултат шестонедељне експедиције на месту где се налази олупина у северном Атлантику, која је започела у лето 2022. године, током које су истраживачи користили две подморнице на даљинско управљање - по имену Ромео и Јулија - да мапирају целу олупину и околину од око 3 миље.

Истраживачи су урадили више од 700.000 слика из сваког угла да би направили виртуелну, тачну 3Д реконструкцију.

"То је апсолутно дигитална копија један на један, односно "близанац“ Титаника у сваком детаљу“, рекао је Ентони Гефен, шеф Атлантиц Продуцтионс који је урадио документарни филм о пројекту, за Асошијетед прес.

Снимање има и научну вредност

Скенирање, које омогућава да се брод види као да је вода око њега исушена, такође може открити више детаља о путовању брода преко Атлантика 1912. године. Процењује се да је око 1.500 људи умрло када је Титаник потонуо 15. априла 1912, након што је ударио у санту леда на свом првом путовању од Енглеске до Њујорка.

Ричард Паркинсон, оснивач компаније за истраживање дубоког мора "Магелан", верује да подаци износе 10 пута више од било ког подводног 3Д модела икада раније.

"Магелан" је извео пројекат скенирања у партнерству са Атлантиц Продуцтионс.

"На дубини од скоро 4.000 метара то представља изазов, а на локацији такође постоје струје — и не смемо ништа да дирамо како не бисмо оштетили олупину“, рекао је Герхард Сајферт из Магелана, који је водио планирање за експедицију за ББЦ.

Како каже, све је детаљно обрађено и снимљено.

"А други изазов је то што морате да мапирате сваки квадратни центиметар — чак и незанимљиве делове. Као и на пољу крхотина, морате да мапирате блато, али ово вам је потребно да попуните све између занимљивих објеката“, рекао је Сеифферт.

Истраживачи радили седам месеци на пројекту

Након експедиције у северном Атлантику, истраживачи су провели седам месеци у приказивању велике количине података које су прикупили. Следеће године би требало да изађе документарни филм о пројекту. Гефен је рекао да се нада да ће скенирање помоћи истраживачима да боље разумеју шта се догодило са Титаником.

"Све наше претпоставке о томе како је потонуо, као и многи детаљи о Титанику, потичу из спекулација, јер не постоји модел који можете реконструисати или радити на тачним удаљеностима. Узбуђен сам јер ће овај квалитет скенирања омогућити људима да у будућности сами прођу кроз Титаник.", рекао је он за АП.

Титаника више неће бити

УНЕСКО је објавио невероватне податке о броду који је под водом од 1912. године. Због бактерија, времена и утицаја околине Титаника неће бити у скорије време.

Они су најавили да ће се најпознатији брод на свету потпуно нестати до 2050. године.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".