Јужна Кореја је данас лансирала своју прву свемирску ракету домаће производње, што је, како званичници описују, важан корак у развоју свемирског програма званичног Сеула.


Ракета "Нури" са 200 тона течног горива лансирана је из свемирског центра Наро у Гохеунгу, округа на југу Корејског полуострва, носећи сателит од 1,5 тона, преноси јапанска агенција Кјодо. Очекује се да ће се тај терет одвојити око 16 минута након лансирања на висини од око 700 километара.

На снимцима уживо приказана је ракета дужине 47 метара која се уздиже у ваздух и јаркожути пламен који избија из мотора након лансирања у свемирском центру Наро, преноси агенција АП.

Фото: Танјуг/АП

 

 


Лансирање, које је посматрао јужнокорејски председник Мун Џе-ин, било је одложено за сат времена јер је инжењерима требало више времена да прегледају вентиле ракете.

Такође је постојала забринутост да ће јаки ветрови и други услови представљати изазов за успешно лансирање.

Званичници Корејског свемирског истраживачког института саопштили су да ће бити потребно око 30 минута да се утврди да ли је ракета успешно испоручила свој терет у орбиту.

Након што се од почетка 1990-их ослањала на друге земље како би лансирала своје сателите, Јужна Кореја сада покушава да постане десета нација која ће послати сателит у свемир са сопственом технологијом.

Званичници наводе да би таква способност била кључна за свемирске амбиције земље, које укључују и планове за слање напреднијих комуникационих сателита и набавку сопствених сателита за војне обавештајне службе.

Јужна Кореја се такође нада да ће послати сонду на Месец до 2030. године.

(Tанјуг)