Породица, као основна јединица друштва, захтијева заштиту, помоћ и подршку од својих чланова, али и друштва, јер једино на тај начин свако појединачно може дати свој оптимални допринос заједници у којој живи.

Србија дочекује са статистиком да највећи број породица у Србији има само једно дете. Око 40 одсто очева и мајки гаји двоје деце, свега 6,7 процента њих одлучује се за троје. Четворо малишана одраста у 1,07 одсто домаћинстава, док је број породица које имају четворо, петоро или више деце на нивоу статистичке грешке. Терет самохраног родитељства носи око 13,7 одсто мајки и 3,6 процента очева у нашој земљи, а готово сваки трећи брачни пар нема децу. Вишегенерацијска породица, која је вековима била заштитни знак наше патријархалне културе, полако али сигурно одлази у историју – чак 88 одсто домаћинстава у Србији чини само једна породица, две генерације живе заједно у 11 одсто домаћинстава, а три породице под истим кровом кроје занемарљивих 0,8 одсто домаћинстава .Данас је Међународни дан породице, који је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација, 1993. године, са жељом да истакне важност породичног живота.

Фото: Профимедиа

 

 

Уједињене нације су и формално заштитиле породицу путем Универзалне декларације о људским правима, Декларације о друштвеном напретку и развоју, те Конвенције о укидању свих облика дискриминације против жена.

Међународни дан породице обиљежава се на различите начине широм свијета: кроз програме који су усмјерени ка пружању подршке породици, различите организоване догађаје и концерте.

Циљеви обиљежавања овог дана су постизање једнакости између жена и мушкараца у оквиру породице, дијељење кућних обавеза и дужности, заштита породице и помоћ при испуњавању одговорности према заједници.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".