Porodica, kao osnovna jedinica društva, zahtijeva zaštitu, pomoć i podršku od svojih članova, ali i društva, jer jedino na taj način svako pojedinačno može dati svoj optimalni doprinos zajednici u kojoj živi.

Srbija dočekuje sa statistikom da najveći broj porodica u Srbiji ima samo jedno dete. Oko 40 odsto očeva i majki gaji dvoje dece, svega 6,7 procenta njih odlučuje se za troje. Četvoro mališana odrasta u 1,07 odsto domaćinstava, dok je broj porodica koje imaju četvoro, petoro ili više dece na nivou statističke greške. Teret samohranog roditeljstva nosi oko 13,7 odsto majki i 3,6 procenta očeva u našoj zemlji, a gotovo svaki treći bračni par nema decu. Višegeneracijska porodica, koja je vekovima bila zaštitni znak naše patrijarhalne kulture, polako ali sigurno odlazi u istoriju – čak 88 odsto domaćinstava u Srbiji čini samo jedna porodica, dve generacije žive zajedno u 11 odsto domaćinstava, a tri porodice pod istim krovom kroje zanemarljivih 0,8 odsto domaćinstava .Danas je Međunarodni dan porodice, koji je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 1993. godine, sa željom da istakne važnost porodičnog života.

Foto: Profimedia

 

 

Ujedinjene nacije su i formalno zaštitile porodicu putem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije o društvenom napretku i razvoju, te Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

Međunarodni dan porodice obilježava se na različite načine širom svijeta: kroz programe koji su usmjereni ka pružanju podrške porodici, različite organizovane događaje i koncerte.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su postizanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, dijeljenje kućnih obaveza i dužnosti, zaštita porodice i pomoć pri ispunjavanju odgovornosti prema zajednici.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".