- Угриза два. На малом прсту. Од малог прста све до бедре, десне целе, комплетно то је помодрело било. И доктор ми је рекао буди спреман да ћеш помодрети цео. А фала Богу нисам. Тај дан је био мој други рођендан - говори за РТЛ Триљанин Јосип Ивишић којег је угризао поскок док је ишао да бере шпаргле, преноси Данас.хр

Ишао је са штапом, али поскока није видео док није било прекасно.
Свега педесетак метара од своје куће, у високој трави угледао је шпарглу, али поскока није видио. Чим је пружио руку, све се каже одиграло у трену.

- Хвала Богу, опет остао сам жив и могу да захвалим целом медицинском особљу на Фирулама - каже он. Свега пола сата после угриза већ је примио серум.

Фото: РТЛ Данас принтскрин

 

Иако змије не нападају "из забаве", када их изненадите, мисле да су угрожене и реагују одмах.

Тино Милат, кустос Природњачког музеја у Сплиту тврди да поскок напада толиком брзином да човек нема толики рефлекс.

- Бржи је од нашег повлачења руке, онога рефлексног повлачења руке и долази до угриза.

Фото: Јутјуб принтскрин/Django Egzotik

 

Да су смије дословно свугде, показује случај из Сплита. Тони Марушић из Јавне ватрогасне службе Сплит описује како су три дана покушавали да пронађу змију која, испоставило се, није била отровна. Каже да су гледали надзорне снимке и видели змијицу од 40-ак центиметара која је ушла под полицу од воћа. Претражили су, тврди, све, али нису је нашли. Након пар дана добили су дојаву да змију на оку држе раднице. Нашли је у хладњаку.

- Била је хладна и непомична па је било лако узети је. Ставили смо је у јастучницу и пустили у мочвару где је њено природно станиште- каже Марушић. Истиче да му није јасно како је доспела у трговачки центар јер је реч је о змији која борави у воденом подручју.

- Могуће да је дошла у некој салати - каже.

БОНУС ВИДЕО: