- Ugriza dva. Na malom prstu. Od malog prsta sve do bedre, desne cele, kompletno to je pomodrelo bilo. I doktor mi je rekao budi spreman da ćeš pomodreti ceo. A fala Bogu nisam. Taj dan je bio moj drugi rođendan - govori za RTL Triljanin Josip Ivišić kojeg je ugrizao poskok dok je išao da bere špargle, prenosi Danas.hr

Išao je sa štapom, ali poskoka nije video dok nije bilo prekasno.
Svega pedesetak metara od svoje kuće, u visokoj travi ugledao je šparglu, ali poskoka nije vidio. Čim je pružio ruku, sve se kaže odigralo u trenu.

- Hvala Bogu, opet ostao sam živ i mogu da zahvalim celom medicinskom osoblju na Firulama - kaže on. Svega pola sata posle ugriza već je primio serum.

Foto: RTL Danas printskrin

 

Iako zmije ne napadaju "iz zabave", kada ih iznenadite, misle da su ugrožene i reaguju odmah.

Tino Milat, kustos Prirodnjačkog muzeja u Splitu tvrdi da poskok napada tolikom brzinom da čovek nema toliki refleks.

- Brži je od našeg povlačenja ruke, onoga refleksnog povlačenja ruke i dolazi do ugriza.

Foto: Jutjub printskrin/Django Egzotik

 

Da su smije doslovno svugde, pokazuje slučaj iz Splita. Toni Marušić iz Javne vatrogasne službe Split opisuje kako su tri dana pokušavali da pronađu zmiju koja, ispostavilo se, nije bila otrovna. Kaže da su gledali nadzorne snimke i videli zmijicu od 40-ak centimetara koja je ušla pod policu od voća. Pretražili su, tvrdi, sve, ali nisu je našli. Nakon par dana dobili su dojavu da zmiju na oku drže radnice. Našli je u hladnjaku.

- Bila je hladna i nepomična pa je bilo lako uzeti je. Stavili smo je u jastučnicu i pustili u močvaru gde je njeno prirodno stanište- kaže Marušić. Ističe da mu nije jasno kako je dospela u trgovački centar jer je reč je o zmiji koja boravi u vodenom području.

- Moguće da je došla u nekoj salati - kaže.

BONUS VIDEO: