Споменик два метра висок направио је наш вајар Драган Раденовић који је признат и цењен и у Русији јер је члан Руске академије уметности.

Угледни московски професор др Марат Баширов је казао да је Слободан Милошевић одавно предвидео и рекао шта Запад намерава да уради "остатку света", а то се види на примеру Украјине.

Баширов је руским новинарима рекао да би споменик Милошевићу а могао да буде постављен баш на тргу у близини Кијевске железничке станице Москви, одакле су деценијама долазили и одлазили возови за Београд.

 

Лидер руских бајкера "Ноћни вукови", Александар Залдастанов, познатији као Хирург, изјавио је да су они спремни да помогну да се Милошевићева скулптура превезе у Москву и постави.

- Учинићемо све што треба да се споменик транспортује и постави у Москви  јер је Милошевић био јунак и херој који је дао живот за Србију - рекао је Залдастанов.

Руски медији пишу да су пре две године постојале иницијативе да се споменик Милошевићу постави у Београду, али се ова идеја није остварила. Иначе, о месту где ће бити постављен споменик коначну реч даће надлежни у руској престоници. Уколико он заиста буде постављен на Тргу Европе, биће то велико признање покојном српском председнику. О постављању споменика, међутим, у Амбасади Србије у Москви засада немају информација.

Руски сајт "Цариград" објавио је фотографију Милошевићеве скулптуре, која, по замисли вајара Драгана Раденовића, држи маску у руци по угледу на лице са слике Едварда Мунка "Крик". 

У тексту на овом сајту се каже да је одбрана Слободана Милошевића била упозорење Русима, Белорусима и Украјинцима о дволичности Запада. Истиче се да би споменик Милошевићу у Москви био први такав јер га нема ни у земљи где је рођен и где је био председник. Подсећа се да суђење у Хагу није било завршено јер је пре његовог окончања Милошевић преминуо у ћелији.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: