Данас је шољица кафе постала обавезна у свакодневном животу, уз њу се многи буде и започињу дан, праве предах од обавеза, друже се са пријатељима. Иако поједини народи кафу попију за пар минута, у нашој земљи ово је ипак ритуал који подразумева релаксацију, а не недостају ни народна веровања везана за овај напитак.

Завод за заштиту споменика културе Београда ове године организовао је у склопу манифестације "Дани Београда" и шетњу кроз коју су Београђане упознали са историјом града. Они који су имали среће и пријавили се за ову шетњу били су у прилици да уз стручњаке из Завода сазнају нешто више баш о испијању кафе у Београду.

Фото: П.Милошевић

Пут кафе није тако често помињан, али једно је сигурно - Београд је био важна станица на том путу. Из своје постојбине у Етиопској висоравни, биљка кафе пренета је на Арабијско полуострво око деветог века, где је почело њено узгајање. Војска Сулејмана Величанственог након три безуспешна покушаја, ипак је 1521. године успела да освоји престоницу. Настањивање отоманске војске у Београд значило је и доношење нових обичаја. Спремање црног напитка од пржених и самлевених зрна кафе било је једно од њих. Овај ритуал и данас је дубоко укорењен у нашем народу.

Кафана из 1522. године

Нераздвојиви део кафе је и кафана, а прва у Београду и Европи основана је 1522. године. Постоји запис да су Турци отворили овај угоститељски објекат и да је ту служен овај напитак. Нажалост, није познато где је тачно била смештена, али се зна да је то било негде на Дорћолу.

- Око 1000. године започето је припремање овог напитка на начин који ми данас познајемо, и то баш на Арабијском полуострву - прича за "Новости" виши конзерватор Завода за заштиту споменика културе Београда и етнолог Ана Сибиновић. - Арапи су брижно чували тајну узгоја кафе и њено припремање. За сваки покушај кријумчарења саднице кафе била је предвиђена смртна казна. Профит од продаје ових зрна био је огроман, а центар трговине постала је јеменска лука Мока, по којој је названа једна врста напитака од кафе. Крајем 15. века захваљујући путницима кафа се проширила и на Блиски исток и Африку.

Хладна - страх од жене

Веровања везана за кафу многобројна су и широко су распрострањена - рекла нам је Ана Сибиновић. - Тако би, рецимо, мушкарци требало да пију врућу кафу, јер ако је конзумирају хладну, плашиће се жене. Ако се испусти шољица кафе, то обично значи несрећу, ако искипи из џезве, доћи ће нам гости. Интересантно је да су жене у Турској могле да траже развод ако им супруг ускраћује кафу или не доноси довољне количине у кућу.

Током векова постала је културна баштина, а нема места на планети где се овај напитак не пије. "Једна шољица кафе може створити 40 година пријатељства" стара је турска изрека, а многи љубавни састанци, пријатељства и послови започели су баш уз мирис црне кафе. У скоро свим домаћинствима гостима као знак добродошлице нуди се кафа. Иако на овај начин угостимо некога, "сиктеруша" је ту да некоме поручимо да је време за растанак.

Осим што је испијање кафе свакодневни ритуал, током векова за њу су почела да се везују и многобројна народна веровања. Старији ће младој девојци која добро скува кафу рећи да је спремна за удају. У појединим деловима наше земље користи се чак и за магијске ритуале.

БОНУС ВИДЕО: