У Ливерпулу се вечерас одржава спектакуларно финале Евровизије 2023., а публици се са песмом "Само ми се спава" представио и кандидат Србије Лук Блек.

Србија, коју представља Лук Блек са песмом "Само ми се спава" наступала је под редним бројем 5, а осим њега, своје нумере су представили још и: Аустрије, Португалије, Швајцарске, Пољске, Француске, Кипра, Шпаније, Шведске, Албаније, Италије, Естоније, Финске, Чешке, Аустралије, Белгије, Јерменије, Молдавије, Украјине, Норвешке, Немачке, Литваније, Израела, Словеније, Хрватске и Велике Британије.

Фото: Профимедиа

 

 

Гледаоци у Србији могу да гласају за своје фаворите. Ипак, према правилима такмичења, не могу да гласају за представника Србије.

Гледаоци у Србији могу да гласају тако што ће послати СМС са редним бројем извођача на број 1557.

За представника Србије, Лук Блека, је могуће гласати из иностранства, а бројеве телефона на које можете послати свој глас сазнајте током преноса код емитера у земљи у којој гледате такмичење.

У овогодишњем финалу Евровизије биће примењен нови систем гласања, односно уведене су промене које ће омогућити свим људима на свету да гласају за своје фаворите, а не само онима чији су се представници изборили за финале.

Како стоји на званичној страници Еуросонга, у финалу ће уз публику право гласа имати и жири, а гледаоци ће моћи да гласају на неколико начина. Гласаће се у апликацији Еуровисион сонг цонтест, СМС-ом, на интернет страници www.есx.воте и позивом. Цена СМС поруке износиће 0.49 евра, док ће позив бити 50 центи, а ако гласате у апликацији, процедура је идентична као за СМС или позив, само што ће цео процес уместо вас одрадити апликација.

Подсетимо, за учешће у овогодишњем финалу "Евровизије" изборили су се представници представници 26 земаља, по 10 из две полуфиналне вечери (изабрани су гласовима публике), плус такозвана велика петорка (Велика Британија, Италија, Француска, Шпанија и Немачка), као и прошлогодишњи победници, Украјина.

Осим нашег Лука Блека, у конкуренцији су и представници Аустрије, Португалије, Швајцарске, Пољске, Француске, Кипра, Шпаније, Шведске, Албаније, Италије, Естоније, Финске, Чешке, Аустралије, Белгије, Јерменије, Молдавије, Украјине, Норвешке, Немачке, Литваније, Израела, Словеније, Хрватске и Велике Британије.

За разлику од полуфинала, победника заједно бирају публика и жири. Овогодишњи, 67. по реду "Евросонг" се, због безбедности, одржава у Ливерпулу, иако је победио украјински "Калуш оркестра".

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".