U Liverpulu se večeras održava spektakularno finale Evrovizije 2023., a publici se sa pesmom "Samo mi se spava" predstavio i kandidat Srbije Luk Blek.

Srbija, koju predstavlja Luk Blek sa pesmom "Samo mi se spava" nastupala je pod rednim brojem 5, a osim njega, svoje numere su predstavili još i: Austrije, Portugalije, Švajcarske, Poljske, Francuske, Kipra, Španije, Švedske, Albanije, Italije, Estonije, Finske, Češke, Australije, Belgije, Jermenije, Moldavije, Ukrajine, Norveške, Nemačke, Litvanije, Izraela, Slovenije, Hrvatske i Velike Britanije.

Foto: Profimedia

 

 

Gledaoci u Srbiji mogu da glasaju za svoje favorite. Ipak, prema pravilima takmičenja, ne mogu da glasaju za predstavnika Srbije.

Gledaoci u Srbiji mogu da glasaju tako što će poslati SMS sa rednim brojem izvođača na broj 1557.

Za predstavnika Srbije, Luk Bleka, je moguće glasati iz inostranstva, a brojeve telefona na koje možete poslati svoj glas saznajte tokom prenosa kod emitera u zemlji u kojoj gledate takmičenje.

U ovogodišnjem finalu Evrovizije biće primenjen novi sistem glasanja, odnosno uvedene su promene koje će omogućiti svim ljudima na svetu da glasaju za svoje favorite, a ne samo onima čiji su se predstavnici izborili za finale.

Kako stoji na zvaničnoj stranici Eurosonga, u finalu će uz publiku pravo glasa imati i žiri, a gledaoci će moći da glasaju na nekoliko načina. Glasaće se u aplikaciji Eurovision song contest, SMS-om, na internet stranici www.esx.vote i pozivom. Cena SMS poruke iznosiće 0.49 evra, dok će poziv biti 50 centi, a ako glasate u aplikaciji, procedura je identična kao za SMS ili poziv, samo što će ceo proces umesto vas odraditi aplikacija.

Podsetimo, za učešće u ovogodišnjem finalu "Evrovizije" izborili su se predstavnici predstavnici 26 zemalja, po 10 iz dve polufinalne večeri (izabrani su glasovima publike), plus takozvana velika petorka (Velika Britanija, Italija, Francuska, Španija i Nemačka), kao i prošlogodišnji pobednici, Ukrajina.

Osim našeg Luka Bleka, u konkurenciji su i predstavnici Austrije, Portugalije, Švajcarske, Poljske, Francuske, Kipra, Španije, Švedske, Albanije, Italije, Estonije, Finske, Češke, Australije, Belgije, Jermenije, Moldavije, Ukrajine, Norveške, Nemačke, Litvanije, Izraela, Slovenije, Hrvatske i Velike Britanije.

Za razliku od polufinala, pobednika zajedno biraju publika i žiri. Ovogodišnji, 67. po redu "Evrosong" se, zbog bezbednosti, održava u Liverpulu, iako je pobedio ukrajinski "Kaluš orkestra".

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".