Највише је стардала Вировитичко-подравска жупанија и то због леда и велике количине кише која је највише штете нанела у опшини Чачинци.

Из Управе цивилне заштите саопштено је да је невреме праћено јаком кишом око 16 сати захватило подручје општина Чачинци, Миклеуш и Доње Пиштане, а Жупанијски центар 112 Вировитица примио је више позива о поплавама објеката.

У Чачинцима су оштећени вртић и просторије фудбалског клуба Младост. Вода се попела скоро до плафона, а иако се већина воде повукла касно синоћ, са рестаураторским радовима почели су тек у суботу ујутру. Деца ће вероватно бити привремено пресељена у простор основне школе.

- Почели смо рано са санацијом, а очекујемо да ћемо ускоро изнети сав намјештај. Хаотично је стање, подови су потпуно уништени, намештај, готово сва опрема, Кад почнемо извлачити напоље, видећемо размере штете - рекао је начелник Ален Јуренац.

Како је вода поплавила вртић, питање је где ће с децом од понеђељка.

Јуренац каже да раде већ на решавању тога и да ће децу веројатно преместити у основну школу, преноси портал 24 сата.

Уз вртић су страдале и просторије фудбалског клуба.

За врло кратко време пала је обилна количина воде, пропуст испод железничке пруге је премали и није могао да прими толико воде и тако се овај простор напунио – објаснио је Јуренац.

- Имали смо велики број поплављених привредних објеката и подрума, а штета за пољопривреду тек треба да се утврди - додао је он.

Иначе, Србију, Републику Српску и Федерацију БиХ су на данашњи дан 2014. године задесиле катастрофалне поплаве.

У Српској је вода потопила Добој и Шамац, у Федерацији Маглај, а у Србији су највише страдали Обреновац и Крупањ. Поплаве су трајале до 20. маја.

Падавине су покренуле и бројна клизишта, а посебно алармантно било је у Шековићима, односно Љубовији и околним селима у Србији.

У Републици Српској живот је изгубило 17 људи. Штета коју је Српска претрпела, према подацима Светске банке, процијењена је на више од две милијарде КМ.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: