По налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал у сарадњи са МУП Службом за борбу против дрога, Управе криминалистичке полиције након вишемесечног предистражног поступка на територији Београда, Ниша, Лазаревца, Суботице и Зрењанина данас је лишено слободе 13 лица и то: М. С., М. Л., М. Ј., Д. Ђ., М. М., Д. Н., И. Ц., Р. Р., Г. П., М. Р., В. С., М. П. и Љ. Л., због постојања основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из чл. 246 КЗ.

Ова организована криминална група коју чине 20 лица сумњичи се да је умешана у међународну трговину наркотицима. Наиме, организатори и припадници ове организоване криминалне групе сумњиче се да су током 2020. године учествовали у набавци и транспорту више од шест тона кокаина из Јужне Америке ка земљама Западне Европе и Републике Србије.

У току предистражног поступка прикуљени су докази који се односе на коришћење Скај апликације путем међународне правне помоћи као и докази који се односе на предметне заплене од других држава, пре свега Републике Француске.

Фото: Н. Скендерија, Профимедиа

 

 

На територији Србије слободе је лишено 13 лица, од седам лица која нису лишена слободе два лица се налазе на издржавању казне затвора, односно притвора по решењима Краљевине Холандије и Републике Перу, једно лице се налази у притвору по другом основу у Нишу и четири се налази у бекству.

Ова организована криминална група, која је деловала и на подручју Кариба на Аруби, у фебруару 2022. године је уговорила за само једну испоруку дроге исплату у износу од 4,5 милиона евра. У току су претреси на више локација.

У законом предвиђеном року полиција ће осумњичене уз кривичну пријаву спровести у Јавно тужилаштво за организовани криминал након чега ће бити саслушани.