Полицијски службеници из Суботице ухапсили су Игора С. и Марка П. због сумње да су Машану Лубарди помогли да нелегално изведе дете (2) из Србије и одведе га у Швајцарску, сазнаје Курир!

Подсетимо, отмицу је пријавила мајка детета Јелена Абрамовић, која је у процесу развода од Лубарде. Како Курир ексклузивно открива, сумња се да је Машан Лубарда дете успео да пребаци преко границе Србије без пристанка мајке преко граничног прелаза с Мађарском, и помоћу туђег пасоша.

Двојица Суботичана

- Суботичани Игор С. и Марко П. ухапшени су 22. априла и на терет им се стављају кривична дела недозвољен прелаз државне границе, кријумчарење људи и навођење на оверу неистинитог садржаја. Сумња се да је је Марко П. ангажовао Игора С. да својим аутом преко границе с Мађарском превезе дечака и његовог оца и за то му платио. Машан Лубарда и његов син, како указује истрага, користили су туђе пасоше - открива извор Курира укључен у истрагу коју води Основно јавно тужилаштво у Суботици.

Како наводи, двојици осумњичених судија за претходни поступак одредио је притвор до 30 дана после привођења. Отац је, како се сумња, дете из Србије одвео 14. априла, а мајка је пријавила отмицу и затражила од надлежних институција у Србији да јој помогну да јој дете буде враћено. Истрагу о целом случају, после пријаве, покренуло је Прво основно јавно тужилаштво у Београду, које и даље прикупља све неопходне информације и врши провере.

Међусобне оптужбе Мајка и отац се оглашавали

Јелена Абрамовић испричала је раније за Курир да је њен још увек законити супруг на Велики петак отео њихово двоипогодишње дете и одвео га у Швајцарску без њене сагласности и пасоша, који је остао код ње. - Венчали смо се у јуну 2020. и исте године смо добили дете. Због његовог посла једно време смо боравили у Швајцарској, али све троје имамо пребивалиште у Србији. Од децембра 2022. смо у Београду, а у јануару сам одлучила да тражим развод. Кад је чуо да сам поднела захтев за развод, почео је и да прети да ће дете вратити у Швајцарску - испричала је мајка. С друге стране, Машан Лубарда је тврдио да је са супругом и дететом дошао на одмор у Србију у децембру 2022. и да је био шокиран када му је она саопштила да не жели да се врати у Швајцарску, због чега се, како је тврдио, обратио министарству правде Швајцарске са иницијативом да се покрене поступак ради хитног враћања детета, после чега је, према његовим тврдњама, суд у Цириху њему доделио старатељство.

- Провере су и даље у току. Чекају се одлуке судова, како у Београду, тако и у Швајцарској, као и провере и извештај Центар за социјални рад - потврђено је за Курир из Првог тужилаштва, које заједно са Управом криминалистичке полиције ПУ за Град Београд проверава све чињенице и околности везане за случај. Тужилаштво је саопштило да је случај формиран и пре пријаве мајке да јој је бивши партнер, с којим је бракоразводна парница у току, без знања и сагласности одвео дете у Швајцарску, где су раније заједно живели.

Хашка конвенција

- Напомињемо да Прво ОЈТ већ поступа по захтеву за враћање малолетног детета на основу Хашке конвенције о грађанскоправним аспектима међународне отмице деце, по захтеву који је централни орган Швајцарске Конфедерације, преко нашег Министарства правде, доставио МУП и тужилаштву у циљу провера навода оца М. Л. да је противно одлуци швајцарског суда мајка Ј. Л. са малолетним дететом напустила територију Швајцарске - саопштено је раније из тужилаштва.

У том предмету, који представља контрапријаву мајке, како је објашњено, врше се провере.

- Прецизније затражен је извештај Центра за социјални рад, као и списи суда у поступку који се води између наведенил лица у вези поверавања малолетног детета, а узета је и изјава у полицији на околности навода, од мајке - објашњено је тада из тужилаштва.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: