Policijski službenici iz Subotice uhapsili su Igora S. i Marka P. zbog sumnje da su Mašanu Lubardi pomogli da nelegalno izvede dete (2) iz Srbije i odvede ga u Švajcarsku, saznaje Kurir!

Podsetimo, otmicu je prijavila majka deteta Jelena Abramović, koja je u procesu razvoda od Lubarde. Kako Kurir ekskluzivno otkriva, sumnja se da je Mašan Lubarda dete uspeo da prebaci preko granice Srbije bez pristanka majke preko graničnog prelaza s Mađarskom, i pomoću tuđeg pasoša.

Dvojica Subotičana

- Subotičani Igor S. i Marko P. uhapšeni su 22. aprila i na teret im se stavljaju krivična dela nedozvoljen prelaz državne granice, krijumčarenje ljudi i navođenje na overu neistinitog sadržaja. Sumnja se da je je Marko P. angažovao Igora S. da svojim autom preko granice s Mađarskom preveze dečaka i njegovog oca i za to mu platio. Mašan Lubarda i njegov sin, kako ukazuje istraga, koristili su tuđe pasoše - otkriva izvor Kurira uključen u istragu koju vodi Osnovno javno tužilaštvo u Subotici.

Kako navodi, dvojici osumnjičenih sudija za prethodni postupak odredio je pritvor do 30 dana posle privođenja. Otac je, kako se sumnja, dete iz Srbije odveo 14. aprila, a majka je prijavila otmicu i zatražila od nadležnih institucija u Srbiji da joj pomognu da joj dete bude vraćeno. Istragu o celom slučaju, posle prijave, pokrenulo je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, koje i dalje prikuplja sve neophodne informacije i vrši provere.

Međusobne optužbe Majka i otac se oglašavali

Jelena Abramović ispričala je ranije za Kurir da je njen još uvek zakoniti suprug na Veliki petak oteo njihovo dvoipogodišnje dete i odveo ga u Švajcarsku bez njene saglasnosti i pasoša, koji je ostao kod nje. - Venčali smo se u junu 2020. i iste godine smo dobili dete. Zbog njegovog posla jedno vreme smo boravili u Švajcarskoj, ali sve troje imamo prebivalište u Srbiji. Od decembra 2022. smo u Beogradu, a u januaru sam odlučila da tražim razvod. Kad je čuo da sam podnela zahtev za razvod, počeo je i da preti da će dete vratiti u Švajcarsku - ispričala je majka. S druge strane, Mašan Lubarda je tvrdio da je sa suprugom i detetom došao na odmor u Srbiju u decembru 2022. i da je bio šokiran kada mu je ona saopštila da ne želi da se vrati u Švajcarsku, zbog čega se, kako je tvrdio, obratio ministarstvu pravde Švajcarske sa inicijativom da se pokrene postupak radi hitnog vraćanja deteta, posle čega je, prema njegovim tvrdnjama, sud u Cirihu njemu dodelio starateljstvo.

- Provere su i dalje u toku. Čekaju se odluke sudova, kako u Beogradu, tako i u Švajcarskoj, kao i provere i izveštaj Centar za socijalni rad - potvrđeno je za Kurir iz Prvog tužilaštva, koje zajedno sa Upravom kriminalističke policije PU za Grad Beograd proverava sve činjenice i okolnosti vezane za slučaj. Tužilaštvo je saopštilo da je slučaj formiran i pre prijave majke da joj je bivši partner, s kojim je brakorazvodna parnica u toku, bez znanja i saglasnosti odveo dete u Švajcarsku, gde su ranije zajedno živeli.

Haška konvencija

- Napominjemo da Prvo OJT već postupa po zahtevu za vraćanje maloletnog deteta na osnovu Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece, po zahtevu koji je centralni organ Švajcarske Konfederacije, preko našeg Ministarstva pravde, dostavio MUP i tužilaštvu u cilju provera navoda oca M. L. da je protivno odluci švajcarskog suda majka J. L. sa maloletnim detetom napustila teritoriju Švajcarske - saopšteno je ranije iz tužilaštva.

U tom predmetu, koji predstavlja kontraprijavu majke, kako je objašnjeno, vrše se provere.

- Preciznije zatražen je izveštaj Centra za socijalni rad, kao i spisi suda u postupku koji se vodi između navedenil lica u vezi poveravanja maloletnog deteta, a uzeta je i izjava u policiji na okolnosti navoda, od majke - objašnjeno je tada iz tužilaštva.

(Kurir)

BONUS VIDEO: