Већина жртава припада снагама Хута, које су недавно заузеле од владиних снага већину од 14 округа ове провинције, и у овим сукобима рањено је на стотине људи, према званичницима који су за Ројтерс говорили под условом анонимности, јер нису били овлашћени да обавештавају медије.


Саудијска телевизија Ал-Хадат пренела је саопштење коалиције коју предводи Саудијска Арабија, која је потврдилла да су њихове трупе извеле 25 војних напада на испоставе Хута у провинцији Мариб у протекла 24 сата и да је у њима убијено 115 побуњеника.

 

 


Хути годинама покушавају да преузму Мариб који је богат нафтом како би употпунили своју контролу над северном половином Јемена, а последњих дана напредују ка главном граду покрајине, који такође носи ово име.

Јемен је захваћен грађанским ратом од 2014. , када су Хути заузели главни град Сану и већи део севера земље, приморавши међународно признату владу да побегне на југ, а затим у Саудијску Арабију.

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом ушла је у рат у марту 2015, уз подршку САД како би покушала да врати владу на власт.

 

 

(Танјуг)