Данченко је трећа особа, друга у периоду од два последња месеца, која се суочава са оптужбама у истрази специјалног тужиоца Џона Дарама о пореклу истраге о таквим везама, пренео је АП.


Дарам је изјавио да је федерална велика порота подигла оптужницу против Данченка јер је наводно лагао о извору информација који је пружио ФБИ-ју, а у вези са председничком кампањом 2016. године.

Он је помогао у састављању "досијеа Стил" о наводним потенцијалним везама између кампање Доналда Трампа 2016. и руских власти.

Данченко је функционисао као извор Кристофера Стила, бившег британског агента кога су демократе платиле да испита везе између Русије и Доналда Трампа током председничке кампање 2016. године.

То истраживање користио је ФБИ када је поднео захтев и добио налоге за надзор бившег помоћника Трампове кампање.

Трампово Министарство правде именовало је Дарама пошто је Трамп констатовао да је истрага веза његове кампање са Русијом "лов на вештице" и указао на досијеа, од којих су неки непоткрепљени или дискредитовани, као доказ о неправедној истрази.

Али досије није имао никакву улогу у покретању истраге Трамп-Русија и специјални саветник Роберт Милер на крају је открио сумњиве везе између Трампове кампање и Русије, али не и довољно доказа за покретање кривичних пријава, наводи АП.

Демократе су Дарамову истрагу видели као политички мотивисану, али Бајденова администрација је није зауставила.

За сада није јасно са којим оптужбама би Данченко могао да буде суочен.

(Танјуг)