Dančenko je treća osoba, druga u periodu od dva poslednja meseca, koja se suočava sa optužbama u istrazi specijalnog tužioca DŽona Darama o poreklu istrage o takvim vezama, preneo je AP.


Daram je izjavio da je federalna velika porota podigla optužnicu protiv Dančenka jer je navodno lagao o izvoru informacija koji je pružio FBI-ju, a u vezi sa predsedničkom kampanjom 2016. godine.

On je pomogao u sastavljanju "dosijea Stil" o navodnim potencijalnim vezama između kampanje Donalda Trampa 2016. i ruskih vlasti.

Dančenko je funkcionisao kao izvor Kristofera Stila, bivšeg britanskog agenta koga su demokrate platile da ispita veze između Rusije i Donalda Trampa tokom predsedničke kampanje 2016. godine.

To istraživanje koristio je FBI kada je podneo zahtev i dobio naloge za nadzor bivšeg pomoćnika Trampove kampanje.

Trampovo Ministarstvo pravde imenovalo je Darama pošto je Tramp konstatovao da je istraga veza njegove kampanje sa Rusijom "lov na veštice" i ukazao na dosijea, od kojih su neki nepotkrepljeni ili diskreditovani, kao dokaz o nepravednoj istrazi.

Ali dosije nije imao nikakvu ulogu u pokretanju istrage Tramp-Rusija i specijalni savetnik Robert Miler na kraju je otkrio sumnjive veze između Trampove kampanje i Rusije, ali ne i dovoljno dokaza za pokretanje krivičnih prijava, navodi AP.

Demokrate su Daramovu istragu videli kao politički motivisanu, ali Bajdenova administracija je nije zaustavila.

Za sada nije jasno sa kojim optužbama bi Dančenko mogao da bude suočen.

(Tanjug)