Како објашњавају у Заводу за биоциде, крпељи, који су заражени бактеријом која изазива Лајмску болест, су стално присутни на територији Србије.

- Проценат заражених крпеља варира из године у годину као и локације на којима их је могуће наћи. Овог пролећа заражени крпељи су до сада констатовани на Ади Циганлији, Авали, СЦ Сурчину, Бањичкој шуми, Топчидеру, шуми Забран у Обреновцу - речено је у Заводу за биоциде.

Додају да су крпељи најактивнији када је топло и влажно време током пролећа.

- Њихова највећа бројност и активност је током априла и маја месеца која се у случају одговарајућих услова може продужити и током јуна - прецизирају у Заводу.

Убод крпеља је, иначе, како су раније објаснили у Саветовалишту за лајмску болест Градског завода за јавно здравље у Београду, безболан.

- Најчешће се не осети што му омогућава да остане закачен на кожи више дана", кажу у Саветовалишту и објашњавају како је могуће спречити инфекцију. - Крпеља треба извадити из коже што пре, у току првих 24 часа од убода, како би се смањила вероватноћа преноса инфекције. Скидање треба обавити стручно, у здравственој установи, искључиво механички, чистом пинцетом која је претходно дезинфикована алкохолом. Пре одстрањивања крпеља, не треба стављати никаква хемијска средства – етер, алкохол, бензин, ацетон, лак за нокте... Ова средства изазивају повраћање цревног садржаја крпеља у којем се могу наћи узрочници лајмске болести.

Како да извадите крпеља

У саветовалишту су истакли да је одстрањивање крпеља из коже најсигурније у здравственој установи - амбуланти, дому здравља, одељењу за кожне болести...

- Крпељ се ухвати пинцетом што ближе кожи, без гњечења или кидања његовог тела. Пинцета се најпре мало повуче на горе, колико је довољно да се крпељ подигне од коже, а затим полако извлачи из коже. После одстрањивања крпеља убодно место на кожи треба дезинфиковати. Уколико сте сами покушали да одстраните крпеља и у томе нисте успели у целости, не покушавајте да одстраните преостали део већ се обавезно обратите лекару - кажу у Саветовалишту.

Наводе да после убода крпеља три месеца треба пратити здравствено стање и ићи на редовне контроле. Контролне прегледе обављати једном месечно - код ординирајућег лекара или у Саветовалишту за лајмску болест.

Препознавање првих знакова лајмске болести

Појава карактеристичног црвенила коже на месту убода крпеља - ерyтхема мигранс, уз могућу појаву општих симптома и знакова инфекције, могу да укажу на њу.

- Ти знакови су повишена телесна температура, главобоља, болови у зглобовима и мишићима, увећане локалне лимфне жлезде. Изузетно је важно почети са лечењем што пре применом правилне терапије под контролом ординирајућег лекара, дерматолога или инфектолога. Лекару је неопходно обратити се и ако неко има нејасне симптоме и знаке после убода крпеља - кажу у Савеовалишту за лајмску болест у градском Заводу за јавно здравље.

Препоруке Завода за биоциду за заштиту од крпеља 

  • Носити гардеробу дугачких рукава и дугих ногавица светлијих боја, јер се тако крпељи могу лакше уочити.
  • Покрити главу шеширом, качкетом, марамом...
  • Носити затворену обућу, увући ногавице у чарапе.
  • Избегавати шетњу, посебно босих ногу кроз високу траву, жбуње, неуређене зелене површине.
  • Избегавати лежање на земљи или одлагање гардеробе на неуређеним зеленим површинама.
  • Користити репеленте (треба знати да они не пружају 100% заштиту).
  • При повратку из шетње по природи обавезно је темељно преконтролисати кожу, нарочито оне делове тела на којима је кожа нежнија тј. крпељима лакша за убадање.
  • Уколико се и поред примењених мера опрезности примети крпељ на телу, неопходно је јавити се најближој здравственој установи ради уклањања.
  • Не препоручује се коришћење било каквих препарата и народних савета за уклањање крпеља (уље, ацетон, бензин, лак за нокте, крема...)
  • БОНУС ВИДЕО:

    За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

    Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".