Понекад вам се чини да мамурлук траје два дана, а понекад се пробудите са осећајем да нисте пили. Међутим, ни једно ни друго није прави показатељ колико алкохола заправо има у вашем организму.

Др Фиона Сим, главна медицинска саветница удружења "Drinkaware", рекла је да количина алкохола у крвотоку зависи од три ствари: количине коју конзумирате, временског раздобљу и брзине којом га се тело решава. Алкохол напушта ваше тело брзином од око једне јединице на сат, али то може да варира од особе до особе.

Ваша величина, пол, стање јетре, метаболизам, да ли сте под стресом и колико сте појели, фактори су који могу да утичу на то колико брзо или споро ваше тело може да преради алкохол. И не постоји тест који би вам дао те одговоре, стога стручњаци кажу да је најбоље у потпуности да избегнете ризик од вожње под утицајем алкохола.

Људи често погрешно претпостављају да учинци алкохола нестају док спавају. Но, сан нема утицаја на брзину којом алкохол напушта крвоток. Најновије истраживање показало је да људи не разумеју да само зато што су спавали не значи да алкохол више не утиче на њих.

Фото: Профимедиа/И. Маринковић

 

Не можете да учините ништа да бисте убрзали излазак алкохола из вашег система, упозоравају из удружења Drinkaware: "Шољица кафе или хладан туш неће помоћи да се решите алкохола. Можда ћете се осећати мало другачије, али ни на који начин нећете избацити алкохол. Једини начин да елимишете алкохол из тела јесте да пустите да време прође."

Испијање кафе може да вам помогне да се разбудите, а вода ће вам помоћи да се рехидрирате, а обоје је корисно за мамурлук. Али нити једно од тога не мења темељну количину алкохола у вашем телу. Испијање пола литре воде пре спавања могло би да вам ублажи главобољу следећег јутра, али неће променити ниво алкохола у вашем телу.

Фактори као што су тежина, пол, метаболизам и колико сте појели доприносе томе како ваше тело обрађује алкохол, али имајте у виду да свако има различите границе. Не постоји сигуран начин пијења и задржавања испод границе. Многима је једно пиће довољно, али не постоји начин да се докаже је ли то превише или премало.

Из Drinkaware-а упозоравају да чак и мале количине алкохола могу да утичу на вашу способност вожње и не постоји сигуран начин да пијете и останете унутар ограничења. "Савет полиције је јасан: потпуно избегавајте алкохол ако намеравате да возите. Будући да не постоји начин да убрзате време потребно вашем телу да обради алкохол у вашем систему, не постоји сигуран начин који гарантује да ће сав алкохол који сте попили нестати до тренутка када се пробудите наредног дана", истакнули су.

Постоје апликације које можете да преузмете како бисте пратили јединице алкохола током ноћног изласка, а било би добро да набавите кућни алкометар пре него што седнете за волан свог аутомобила.

Различити људи реагују на пиће на различите начине, а само неколико пива може драстично, а понекад и трагично, да промене вашу способност просуђивања и понашање, пише британски Сан.

БОНУС ВИДЕО: