Међународни празник рада који је обележен 1. маја, већ дуже од једног века, широм света окупља раднике на улицама, у борби за боље услове рада. Тог дана и у Србији буде организовано неколико, не тако великих протеста, а фокус је на слављу, излетима, роштиљању, пићу и забави, и упркос не тако сјајним условима рада за српске раднике.​

Уз 1. мај свакако се везује и појам "првомајског уранка“, који је специфичан за земље региона, а подразумева одлазак у природу и славље од раних јутарњих часова, пре изласка сунца. Како је тај обичај настао?

 

Фото: Н. Фифић

 

 

Прослава тог дана на нашим просторима била је присутна и у прошлости, али не као Празник рада. Ритуал "уранка“ преузет је из различитих култура, и повезан је са дочеком пролећа.

Обичај је преузет из средње Европе као први дан пролећа код немачког, мађарског и словачког народа у Војводини. За тај дан секло се и украшавало Мајско дрво. Несумњиво је да је и то паганског порекла, односно Валпургијску ноћ која се обележава 30. априла.

Сличне обичаје преузели су и Срби, који су долазак пролећа дочекивали Ђурђевданским уранком.

Са друге стране, у српској традицији постојао је обичај Ђурђевданског уранка као првог дана, односно почетка пролећа. У традиционалној, аграрној култури, Ђурђевдан је доживљаван као почетак летње половине године.

Тог дана куће су кићене селеном и другим зеленилом, а обављале су се и бројне "магијске радње" у вези са здрављем стоке.

Прослава 1. маја као празника рада почела је и пре Другог светског рата, али не као народни обичај, већ од стране "радничког покрета", циљано и са јасним левичарским идејама. Онако, и по узору на то како се увелико практиковало у Совјетском савезу.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

У то време, наша земља није била индустријски развијена, због чега ни раднички покрет није био нарочито јак, док су оновремени комунисти имали донекле успеха у инфилтрацији међу радништво, што постаје видљиво након Другог рата.

У годинама комунизма, након 1945, Међународни празник рада постаје државни празник и од стране државе промовишу се Првомајски уранци, којим се, како наш саговорник тврди, замењује традиционална прослава Ђурђевдана и ђурђевданских уранака.

(Данас)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&