Забрана пушења у затвореним просторима као што су кафићи, ресторани, кафане и остали објекти затвореног типа, који нису обухваћени законом из 2010. године, требало би да ступи на снагу до краја године, објавили су медији сазнања из Министарства здравља.

Нацрт закона предвиђа забрану пушења и на аутобуским станицама и стадионима, а у Министарству поручују да уступака неће бити, јер је дувански дим штетан, а циљ свега је заштита здравља становништва.

Нацртом измена Закона о заштити становништва од дуванског дима предвиђена је забрана коришћења дуванских производа "у свим затвореним и неким отвореним просторима у којима пушач може да угрози друга лица", рекла је заменица министарке здравља др Јелена Јанковић.

"Коначну верзију нацрта измене Закона о заштити становништва од дуванског дима имаћемо после завршене јавне расправе. Дувански дим је штетан за све оне који га удишу, без обзира да ли су пушачи или непушачи. Не постоји ниједан оправдан разлог да би се правили уступци", рекла је она.

Лекари наводе да је забрана пушења у затвореним просторима неопходна да би се сачувало здравље становништва.

"Већина дуванских производа садржи никотин. Дим из цигарета садржи стотине других хемикалија од којих велики број може да проузрокује разне врсте рака. Поред никотина дим цигарете садржи и угљен-моноксид, али и катран, ацетон, амонијак, арсеник, бензен", наглашава Јанковићева.

Говорећи недавно о најави Закона о забрани пушења министарка здравља Даница Грујичић рекла је "да је за доношење таквог закона потребна подршка целе Владе Србије".

"Ја се искрено надам да ће у току ове године бити донет тај закон, али морамо га заиста добро припремити. Сви се плаше некаквог удара, али не заборавите да су две трећине људи непушачи. Они не могу да долазе у те затворене просторе управо зато што им света дим", рекла је она, преноси "Блиц".

Докторка Јанковић је рекла да је тренутно у припреми и кампања која би пушачима, али и свима осталима показала колико је дувански дим штетан. 

Уколико све буде прође како је планирано, после јавне расправе, владе и скупштине, закон би могао да буде усвојен.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".