Због неурачунљивости учиналаца неки злочини из претходне деценије остали су без осуђујуће пресуде. Један од примера је и масовно убиство у Јабуковцу код Неготина, када је хицима из ловачке пушке убијено 9 особа. Проверавали смо како се неурачунљивост утврђује, како на њу гледа суд, а како јавност.

Иако је признао да је убио девет особа у Јабуковцу, Никола Радосављевић пред судом није био крив.

Разлог - утвђена неурачунљивост. Уместо затворске казне, одређено му је лечење у затворској болници. За јавност таква одлука и 16 година касније није прихватљива, а правници појашњавају зашто би требало да буде прихваћена.

Фото: РТС принтскрин

 

Један од основних конститутивних елеманата сваког кривичног дела је кривица, а основни елемент кривице је урачунљивост, полази се од претпоставке да су сви људи урачунљиви и да је самим тим извршено кривично дело. Наука, пракса и реалност потврђују да према лицима која су неурачунљива казне не дају никакве резултате и бесмислено их је кажњавати за нешто за шта суштински они нису криви, зато им недостаје тај елемент кривице - каже адвокат Вељко Делибашић за РТС.

Судија Апелационог суда у пензији Омер Хаџиомеровић рекао је да ако је он опасан за околину, њему се изриче мера безбедности, дакле то је један посебан поступак, неће бити оглашен кривим, не може да добије казну затвора, не може да добије условну осуду, али може да му се изрекне мера безбедности обавезног чувања и лечења у здравственој установи, затвореног типа или на слободи.

Неурачунљив је, према закону, свако ко није могао да схвати значај свог дела или није могао да контролише поступке услед душевне болести. То током судског поступка процењује вештак. У обзир се узима велики број фактора.

Фото: Јутјуб принтскрин/Movieclips

 

- Ми испитујемо стање свих психичких функција почев од свести преко перцепције, мишљења, емоција, вољно-нагонских динамизама и слично дакле то је класични психијатријски преглед где психијатар оцењује да ли особа и како расуђује, какве су њене емоције и њихов уплив на остале психичке функције и психички живот у тренутку чињења кривичног дела и процењује вољу односно способност да управља сопственим поступцима - каже специјалиста судске психијатрије Ивана Сташевић Карличић.

На мери обавезног психијатријског лечења и чувања у Специјалној затворској болници у Београду су 472 особе, подаци су Управе за извршење кривичних санкција. Многи иза решетака болнице остану и доживотно. Извештај о њиховом стању лекари су дужни да суду доставе сваких девет месеци. Суд оцењује да ли се мера наставља, укида или замењује лечењем на слободи. Ни у једном случају не прети им затвор.  

Фото: А. Станковић

 

- Зато што није учинио кривично дело и није му изречена казна затвора, њему је изречена мера безбедности, а за мере безбедности је тако. Другачија је ситуација ако неко учини кривично дело у стању битно смањене урачунљивости - напоменуо је судија Апелационог суда у пензији Омер Хаџиомеровић.

У такво стање може се доћи и употребном алкохола или дрога. А у тим случајевима, Кривични законик је изричит - смањена урачунљивост није олакшавајућа околност. Без обзира на кривично дело, учинилац не може да добије блажу казну.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

МЕСТО ЗЛОЧИНА У РИПЊУ: Овде је Стојан отео девојчицу

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".