Окупљени око Српског ДНК пројекта и Друштва српских родословаца "Порекло" они су годинама истраживали српске и друге родове и њихову генетику, односно хаплогрупе које у њима доминирају.

Теорије завере о Србима на овом просторима

Тим који су чинили генетичари, биолози, археолози, историчари, ИТ инжењери и многи други људи техничких струка истакли су да код нас, упркос митоманији да никакве сеобе Словена није било и да су Срби староседеоци Балкана још од винчанске цивилизације, истичу да је у нашем народу најзаступљенија хаплогрупа коју деле сви словенски народи. Овим је, као кажу доказана теорија о сеоби Словена на ове просторе.

- Можете јако дуго у прошлост да пратите анализу генетског материјала и на основу тога да сврставате људе у различите Хаплогрупе. Он оних старих до група које су изашле из Африке, до нешто млађих и најмлађих, које су настајале тако што су се хаплогрупе раздвајале - испричао је у једној од епизода емисије "Квадратура круга" каже Душан Кецкаревић из Центра за форензичку и молекуларну генетику.

Упоредне анализе наших далеких предака и данашњих Срба показале су да више од трећине мушких потомака Срба има словенску генетику, тј. хаплогрупу И2А.

Фото: Профимедиа

 

- Ако говоримо о некој процени колико је стара та група И2, она је стара преко 37 000 година. Гране које су присутне код Срба старе су око 2 300 или 2 400 година. Оне веома младе и оне заузимају преко 35 одсто - каже Јовица Кртинић из Друштва родословаца "Порекло".

Када је у питању регион, Кртинић истиче да постоји велика разлика између муслимана у Босни и оних који живе у Рашкој области.

Истраживање је рађено и на простору Косова и Метохије, у оквиру чега су обухваћени и Горанци, а Кртинић истиче да су генетичари ту наишли на велико изненађење.

- Било је велико изненађење, јер је ту нађено бар четири или пет хаплогрупа. Било је и ових словенских, типично за Србе, али и ових старобалканских. Иако мала заједница, веома је хетерогена, што говори о њеној старини на овом подручју - каже Кртинић.

Када је у питању Хрватска, они из области Далмације више имају српских гена, док је остатак Хрватске, код чакавског и кајкавског дела појачана присутност хаплогрупа И1а.

Хаплогрупа Р1а присутна је код 16 одсто тесираних Срба, док је хаплогрупа Е присутна код чак 20 одсто тестираних Срба.

Она се везује за јужније делове не само Србије, већ и Балкана. Код нас најзаступљенија је код Срба са Косова и Метохије, али и код оних који потичу из племена Васојевићи, Кучи, Бјелопавлићи.

Васојевићи и Бјелопавлићи носиоци старобалканске хаплогрупе

- Код њих доминира хаплогрупа Е, коју у неком смислу можемо назвати и старобалканском. Сигурно је хиљадама година присута, али се они и међу собом веома разликују. Васојевићи са једне стране удаљени су око 4 000 година од заједничког претка. Ова хаплогрупа је на нашим просторима и пре него што су се формирале нације какве данас познајемо - каже Кртинић.

Због подела хаплогрупа кроз векове стари српски родови у Сиринићкој и Средачкој жупи данас имају хаплогрупе које су карактеристичне за Каталонију и Сардинију и нема их међу другим народима на Балкану.

- Ми смо на таквом терену где је прошло много и миграција и освајача. Имамо трагове Келта, Нормана, велико изненађење је да турске генетике има само у траговима, код Срба нема генетике типичне за народе Анадолије. Тога има само код муслиманског дела српског становништва - каже Кривокапић.

Најсличнији Србима су суседни народи, Бошњаци и Хрвати. Они су нама најближи. Ту су и Македонци, што је нормално, истиче археолог Душан Вукосављевић.

Међу народима бивше Југославије најприсутнији је словенски ген, кажу у емсији "РТС" "Квадратура круга".

- До тог закључка се дошло највише на основу популационе генетике. Радећи тестирања широм Европе уочено да су међу свим Словенима најраспрострањеније исте хаплогрупе. Тачно се поклапају са ширењем Словена у периоду из преласка из антике у срењи век. Има археогенетских налаза из Русије где су из 11. или 12. века пронађени скелети који су носили ту младу грану од И2yп 196, тиме се доказало да је она била присутна међу Словенима - каже археолог Вукосављевић.

Фото: Профимедиа

 

Поставља се питање да ли ова истраживања могу срушити неке митове и променити научене ствари из историје?

- До сада је видљиво да генетика даје одговоре по питању миграција. Можемо чути разне митове да никакве сеобе није било и да сви потичемо од једног претка. Али Срби су као народ хетерогени и као такви имају разних уплива. Видљиво је да није мит да није било сеобе - каже Кртинић.

Скелети из Лепенског вира, Винче и осталих најстаријих цивилизација

Пре више година рађено је истраживање на скелетима, које је вршио међународни тим и истаживања су показала да су народи винчанске цивилизације носиоци хаплогрупа које су веома ретке данас.

- Истраживање је показало да су то предачке групе неких хаплогрупа које су пронађене на Медитерану, чак и у Африци и на простору западне Европе - рекао је својевремено архелогог Вукосављевић у емисији "Квадратура круга" на РТС-у.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: