Сведок је за Ројтерс рекао да се пуцњава чула у близини штаба суданске војске и Министарства одбране у центру Картума. Извештач Ројтерса је навео да су се на различитим местима у граду издизали стубови дима и да су војници распоређени по улицама.

До сукоба је данас дошло и у северном суданском граду Мерове, рекли су сведоци. Телевизија "Аларабија" приказала је како се стубови дима дижу код војне базе у том граду.

Сукоби су уследили након вишедневних тензија између војске и моћне паравојне групе под називом Снага за брзе акције (РСФ).

Сведок је рекао за Ројтерс да је видео распоређене топове и оклопна возила на улицама.

Фото: Танјуг/АП

 

РСФ су саопштиле данас да је преузела контролу над председничком палатом, резиденцијом начелника војске и међународним аеродромом у главном граду Картуму. Поред тога, истичу да је званична суданска војска опколила једну од њихових база и отворила ватру из тешког наоружања, док је из регуларне војске саопштено да су покрети РСФ били без координације и незаконити.

РСФ, која је оптужила војску да је прва напала, такође наводи да је заузела аеродроме у северном граду Мерове и у Ел Обеиду, на западу земље.

Суданске ваздухопловне снаге изводе операције против РСФ, саопштила је војска. На снимцима је приказан војни авион на небу изнад Картума, али Ројтерс није могао да потврди аутентичност материјала из независних извора. Подсетимо, суданска војска упозорила је на ризик од конфронтације након мобилизације паравојне групе, јавила је британска агенција. 

На челу РСФ-а налази се генерал Мохамед Хамдан Дагал, познат као Хемети.

Политичке странке Судана, које су потписале почетни уговор о подели власти позвале су државну армију и РСФ, са којима је уговор потписан, да прекину међусобна непријатељства.

Како наводи Би-Би-Си, у оквиру тог уговора било је предвиђено да РСФ буде интегрисана у регуларну војску.

БОНУС ВИДЕО:

ТРАМП НАПУСТИО СУДНИЦУ: Тренутак кад некадашњи председник САД одлази уз велике мере обезбеђења

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".