На овогодишњем такмичењу Војс кидс немачке телевизије, стручни жири одушевила је Андреа Милутиновић из Беча, која је са свих четири гласа прошла аудицију "на слепо" ("blind audition").

Андреа је рођена пре 10 година у Новом Саду, од оца Новосађанина и мајке из Косовске Митровице.

Са шест година породица се сели у Беч, где се Андреа брзо уклопила, научивши одлично немачки. Она је одличан ђак и похађа основну школу Терезијанум, а од септембра ће бити ђак престижне истоимене гимназије. Према речима мајке Маје, наклоност према музици примећена је код Андрее са првим говором. Стално је, каже, певушила дечје песмице, као што је "Заклео се бумбар у цвет и у мед".

Плеше и игра тенис

Са мање од три године почела је да вежба плес, а уписала је и тенис. Пресељењем у Беч престала је да тренира тенис, јер убрзо је кренула корона, и локдаунови, па јој је остала само још музика и певање, којом је могла да се бави у то доба.

- Уживала је у музици и извођењу нама, њеној јединој публици. Стално је желела да то негде покаже и да се појави на такмичењу Војс кидс. Ја сам је подржала у томе, а и њен тата се сложио - каже мајка Маја за Вести.

Пошто је Андреа волела да пева, родитељи су кренули у потрагу за неким ко би јој пренео правила певања.

- Упознали смо Антонију Вучиновић, оперску певачицу из Црне Горе која студира певање у Бечу. Антонија је сву своју љубав према музици пренела на Андреу и постале су нераздвојне као сестре. Њих две су се пријавиле на такмичење, и тако је све почело – објаснила је мајка.

У међувремену догодило се, додаје, дивно познанство.

- Сасвим случајно упознали смо професорку певања и познату џез певачицу Мају Јаку, која је из мог родног града Косовске Митровице. Андреа и Маја започеле су одмах предивну сарадњу, која даље траје – казала је она.

На такмичењу Андреа се представила жирију са песмом "И феел преетy" из мјузикла "Прича са западне стране" (Wест Сиде Сторy).

Својим извођењем она је одушевила жири, који чине познати немачки певачи и освојила је сва четири гласа, тако да је могла да бира ментора, а изабрала је Алвара Солера.

Када су је питали да се представи, Андреа је показала да је поносна на своје порекло и рекла да долази из Србије, и да живи у Бечу.

Једва чека да изађе на бину

Маја каже да јој је сан да постане оперска певачица, јер воли класичну музику. Након прослака аудиције следи нокаут фаза, пре коју јој изабрани ментор помаже.

За то у више наврата путује из Беча у Берлин.

– Пошто је одличан ђак, добила је од директорке одобрење да изостаје са часова. Сваки пут када се врати из Берлина она постигне да савлада градиво које је раздред прошао током њеног изостанка. На свим тестовима добила је најбољу оцену. Иначе наш услов је био да школа не сме да буде запостављена. Школа на првом месту – објаснила је мајка и додала да Андреа нема трему пред наступ јер једва чека да изађе на бину.

– Већа трема је била код нас родитеља. Она нема трему, већ се само радује да изађе на бину - казала је она.

Андреа је немачки језик научила за само две године. Сада наставља школовање и музичко образовање у истом ритму и уз помоћ професора, своје родбине, пријатеља и родитеља и кажу да је очекује лепа будућност.

(Вести)