Na ovogodišnjem takmičenju Vojs kids nemačke televizije, stručni žiri oduševila je Andrea Milutinović iz Beča, koja je sa svih četiri glasa prošla audiciju "na slepo" ("blind audition").

Andrea je rođena pre 10 godina u Novom Sadu, od oca Novosađanina i majke iz Kosovske Mitrovice.

Sa šest godina porodica se seli u Beč, gde se Andrea brzo uklopila, naučivši odlično nemački. Ona je odličan đak i pohađa osnovnu školu Terezijanum, a od septembra će biti đak prestižne istoimene gimnazije. Prema rečima majke Maje, naklonost prema muzici primećena je kod Andree sa prvim govorom. Stalno je, kaže, pevušila dečje pesmice, kao što je "Zakleo se bumbar u cvet i u med".

Pleše i igra tenis

Sa manje od tri godine počela je da vežba ples, a upisala je i tenis. Preseljenjem u Beč prestala je da trenira tenis, jer ubrzo je krenula korona, i lokdaunovi, pa joj je ostala samo još muzika i pevanje, kojom je mogla da se bavi u to doba.

- Uživala je u muzici i izvođenju nama, njenoj jedinoj publici. Stalno je želela da to negde pokaže i da se pojavi na takmičenju Vojs kids. Ja sam je podržala u tome, a i njen tata se složio - kaže majka Maja za Vesti.

Pošto je Andrea volela da peva, roditelji su krenuli u potragu za nekim ko bi joj preneo pravila pevanja.

- Upoznali smo Antoniju Vučinović, opersku pevačicu iz Crne Gore koja studira pevanje u Beču. Antonija je svu svoju ljubav prema muzici prenela na Andreu i postale su nerazdvojne kao sestre. NJih dve su se prijavile na takmičenje, i tako je sve počelo – objasnila je majka.

U međuvremenu dogodilo se, dodaje, divno poznanstvo.

- Sasvim slučajno upoznali smo profesorku pevanja i poznatu džez pevačicu Maju Jaku, koja je iz mog rodnog grada Kosovske Mitrovice. Andrea i Maja započele su odmah predivnu saradnju, koja dalje traje – kazala je ona.

Na takmičenju Andrea se predstavila žiriju sa pesmom "I feel preety" iz mjuzikla "Priča sa zapadne strane" (West Side Story).

Svojim izvođenjem ona je oduševila žiri, koji čine poznati nemački pevači i osvojila je sva četiri glasa, tako da je mogla da bira mentora, a izabrala je Alvara Solera.

Kada su je pitali da se predstavi, Andrea je pokazala da je ponosna na svoje poreklo i rekla da dolazi iz Srbije, i da živi u Beču.

Jedva čeka da izađe na binu

Maja kaže da joj je san da postane operska pevačica, jer voli klasičnu muziku. Nakon proslaka audicije sledi nokaut faza, pre koju joj izabrani mentor pomaže.

Za to u više navrata putuje iz Beča u Berlin.

– Pošto je odličan đak, dobila je od direktorke odobrenje da izostaje sa časova. Svaki put kada se vrati iz Berlina ona postigne da savlada gradivo koje je razdred prošao tokom njenog izostanka. Na svim testovima dobila je najbolju ocenu. Inače naš uslov je bio da škola ne sme da bude zapostavljena. Škola na prvom mestu – objasnila je majka i dodala da Andrea nema tremu pred nastup jer jedva čeka da izađe na binu.

– Veća trema je bila kod nas roditelja. Ona nema tremu, već se samo raduje da izađe na binu - kazala je ona.

Andrea je nemački jezik naučila za samo dve godine. Sada nastavlja školovanje i muzičko obrazovanje u istom ritmu i uz pomoć profesora, svoje rodbine, prijatelja i roditelja i kažu da je očekuje lepa budućnost.

(Vesti)